Noam Chomsky: Trump urychlí závod lidstva ke katastrofě

Americká Republikánská strana s Donaldem Trumpem v Bílém domě se stala nejnebezpečnější organizací v dějinách světa.

Donald Trump, stejně jako další vedoucí republikánští politici, popírá klimatickou změnu. Výsledek prezidentských voleb v USA podle Noama Chomského znamená, že se lidé rozhodli zareagovat na nejdůležitější problém v historii – otázku svého vlastního přežití – „urychlením závodu ke katastrofě“.

Nový prezident již jmenoval předního popírače klimatické změny Myrona Ebella do čela Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA). Trump rovněž obsazuje vedení dalších úřadů na regulaci energetiky osobami s vazbami na byznys s fosilními palivy a slíbil, že USA odstoupí z Pařížské dohody o ochraně klimatu. Řada klimatologů již označila vítězství Donalda Trumpa jako „absolutní katastrofu pro naši planetu“.

Akcie téměř zkrachovalých energetických korporací po Trumpově vítězství stoupají, zatímco miliony lidí jsou ohroženy ztrátou domova v důsledku zvyšování hladiny oceánů.

Chomsky v rozhovoru pro web Truthout poukázal na zprávy Světové meteorologické organizace, podle které došlo v posledních pěti letech k rychlému tání ledovců, vzestupu hladin oceánů a dalším jevům spojeným s klimatickou změnou. Vítězství Trumpa dalo republikánům kontrolu nad politickým systémem v USA, díky čemuž se stali „nejnebezpečnější organizací v historii světa“. Podle Chomského se může takový výrok zdát přehnaný nebo bizarní, ale fakta jsou prostě taková: „Republikánská strana chce vést co nejrychlejší závod směřující ke zničení civilizovaného lidského života. Pro takový postoj neexistuje historický precedens,“ míní Chomsky. „V průběhu republikánských primárek všichni kandidáti popírali to, k čemu skutečně dochází – s výjimkou umírněnějších postav, jako je Jeb Bush, podle kterého je všechno sice nejisté, ale nemusíme s tím nic udělat, jelikož vyrábíme víc zemního plynu díky frakování.“

Běh na okraj útesu

Chomsky připomněl, že Trump volá po co nejrychlejším zvýšení produkce fosilních paliv, odbourání regulací a odmítá pomoc takzvaným rozvojovým zemím, které chtějí vyvíjet zdroje obnovitelné energie. Prostě řečeno: „Běží na okraj útesu tak rychle, jak je to jen možné.“

Akcie téměř zkrachovalých energetických korporací po Trumpově vítězství stoupají, zatímco miliony lidí jsou ohroženy ztrátou domova v důsledku zvyšování hladiny oceánů. Podle Chomského budeme čelit vlnám klimatických uprchlíků, o které by se primárně měly postarat země, jež nesou největší odpovědnost za dnešní neutěšený stav. „Jen v Indii je více než tři sta milionů lidí bez pitné vody. Důsledky budou nepředstavitelné. Je těžké najít slova, která by vyjádřila ohromující fakt, že nic z toho si ve zpravodajství o volebním spektáklu nezasloužilo víc než krátkou zmínku,“ říká Chomsky.

 

Čtěte dále