Anketa: Seriály 2016

Ptali jsme se na nejlepší seriály uplynulého roku.

Iva Baslarová (filmová teoretička)

Do sympatických osmi epizod Stranger Things dokázali Matt a Ross Dufferovi dostat mnoho: poctu sci-fi a hororu, oslavu diverzity, jinakosti, nerdství, dětského přátelství, rodičovské i bratrské lásky a nakonec i „chudoby, která cti netratí“. To vše prostřednictvím výborně vystavěné zápletky, nadprůměrných dialogů, vtipu a rozlišení barevnosti noci a dne v rámci narativu. Děj, časově ukotvený v osmdesátých letech, vypráví příběh čtyř kamarádů, z nichž jeden se dostane do nebezpečné paralelní dimenze, odkud se ho snaží zachránit jeho matka i zbývající kamarádi, a to za pomoci tajemné dívky, která prchá před svými pronásledovateli. Postupně se objeví další lidé ochotní uvěřit a pomoci ztracenému Willovi, ale nepřátelé jsou jim v patách. Stranger Things jsou lahůdkou pro milovníky sci-fi a hororu, protože postupně odkazují na jednotlivá kultovní filmová díla z „osmdesátek“, například Vetřelce, E. T. – Mimozemšťana či Poltergeista. Z feministického hlediska jsouzajímavé obě hlavní ženské hrdinky. Willova matka nepřestává na rozdíl od ostatních doufat v to, že je její syn naživu. Pro jeho záchranu je odhodlaná udělat cokoli, byť to z ní před ostatními dělá bláznivou hysterku, která se nadobro pomátla. Joyce, skvěle ztvárněná Winonou Ryder, pak ukáže, že ženu nevede pouze jakási mateřská intuice, ale že je dobré používat také rozum. Podivuhodná dívka Eleven je rovněž neobyčejnou hrdinkou. Kamarádům sice může pomáhat díky svým zvláštním schopnostem, ale postupně objevuje, že mnohem důležitější je důvěra a spolupráce. Skvělí jsou i chlapci – žádný z nich není „typickým“ klukem, který by válel ve fotbale a bodoval u holek. Právě naopak. Každý z nich má nějaký sociální hendikep, ať už jde o povahu, vzhled či etnicitu. Jeden pro druhého však představují vesmír možností a vzájemné podpory. V seriálu navíc zaznívá skvělá hudba – The Clash, Joy Division, The Deep, Jefferson Airplane, New Order a další. Co víc si přát?

Stanislav Biler (publicista)

Seriál Westworld před vás postaví nepříjemné otázky typu: Proč žijete? Má to nějaký smysl? Vážně si myslíte, že jste tak jedineční? Že jsou vaše názory jedinečné? Že se rozhodujete sami za sebe? Že se nepohybujete v kruhu dogmat, která vám v dětství do hlavy vtloukli vaši rodiče? Že nejste obětí příběhů, které vyprávějí vaši přátelé, a také vy, sami o sobě? Ale samozřejmě nemusíte za každou cenu hloubat – stačí sledovat divné sci-fi o androidech z divné budoucnosti. The Young Pope je na první pohled seriál o nacistickém papežovi. Anebo se vyspíte, vezmete si prášky, a uvidíte House of Cards a The Boss na steroidech. Je to seriál o současném světě, který hledá své kořeny a tematizuje mimo jiné otázku, zda náhodou není všechno jedno, protože jediné, co se počítá, je prostě láska. Je zde racionalizovné šílenství, politika dovedená do naprostého konce, abstrakce lidské sexuality a mnoho dalšího ve fascinujícím vizuálním obalu. Rok 2016 nebyl zbytečný. Na rozdíl od vašeho života.

the-young-pope
The Young Pope

Čestmír Kopecký (filmový producent)

Seriály českých televizí jsou pokračování nudy bez tvůrčích ambicí. Zde jsou postřehy tvůrců Pustiny Alice Nellis a Ivan Zachariáše: „Neděláme reklamu na Česko ani estrádu pro Pražáky, někdy se prostě žije tvrdě.“ „Štěpán Hulík pochází z Uherského Hradiště a bydlí v Plzni, takže v první řadě není ten Pražák, za kterého ho asi někteří mají.“ „O tom je obecně filmařina. Ukazovat věci, které normální člověk nevidí.“ „Jsem zastánce toho, že každý díl má končit tak výrazně, aby si chtěl divák pustit další.“ „Ale pořád jde o realismus, nejsou tam samoúčelné oblety kamerou, aby jen vypadaly hezky.“ „Já vidím v Pustině tak silný žánrový styl, už jen ve zpracování všech těch výrazných emocí, že by mě k ní ani nenapadlo přistupovat jako k realistické.“ A zde výroky Adama Sedláka, tvůrce Semestru: „Prostě mě to napadlo, když jsem šel po ulici. Ten koncept rozpadu jednoho vztahu v šesti dílech.“ „Původně jsme nad tím přemýšleli jako nad nezávislým webseriálem. Ale zafinancovat to po vlastní ose se ukázalo jako docela náročný. Za Streamem jsme nešli hned z obavy, že Semestr není pro jejich klasického diváka. Nakonec se k tomu ale Stream postavil asi nejlépe, jak mohl. A vlastně si nedokážu představit, kde jinde by Semestr mohl vzniknout tak, jak jsme my chtěli, než právě na Streamu.“ „Přemýšleli jsme nad tím, že stejně důležité jako to, co ukazujeme, je i to, co vlastně neukazujeme.“ „Tohle je spíš otázka na Stream. Mně osobně ale ten zimní Semestr stačil. Momentálně se chci soustředit na svůj debut Domestik.“ „Nemám rád velké řeči, ale tentokrát ti povím, že to bude film fyzický, nekompromisní a znepokojující. Prostě jiný. Arthouse body horor. Prostě něco, na co bych šel já rád do kina.“

Táňa Zabloudilová (redaktorka Radia Wave)

Seriál Louise C.K. Horace and Pete, který napsal a natočil a v němž si vedle Stevea Buscemiho a Alana Aldy zahrál jednu z hlavních rolí, je pro mě překvapení roku. Už proto, že rozšiřuje představu o tom, čemu všemu se dá smát – politicky nekorektní řeči štamgastů na baru jsou jenom kulisa, to hlavní jsou tragické osudy tří postav, které by mohly mít podtitul „Nijaký, zlý a bláznivý“. V prostředí sto let starého brooklynského dive baru, který si Horáceové a Peteové předávají z generace na generaci, vystihnul Louise C.K. některé společenské proměny, které v posledním půl století pronikly Spojenými státy i ovzduším tradiční hospody. Dalším překvapením je samotný vznik tohoto „autorského“ televizního seriálu – bez zásahů producentů, televizních společností, zkušebních publik. Bez nutnosti splňovat formální i obsahové náležitosti. Devítiminutový monolog Laurie Metcalf v úvodu třetí epizody vzbuzuje nejsmíšenější pocity, jaké může televizní seriál vyvolat.

horace-and-pete
Horace and Pete

Kamila Zlatušková (proděkanka FAMU)

Nejlepším letošním seriálem je pro mě Vinyl z produkce HBO o newyorské hudební scéně sedmdesátých let. Před pár týdny jsem o tom nadšeně mluvila před Nikem Powellem, děkanem britské filmové školy a jedním ze zakladatelů Virgin Records. Ten se rozzářil: „Konečně jsem našel někoho, komu ten seriál přijde stejně fantastický jako mně. Ale myslím, že nás bohužel mnoho nebude. Aspoň já kolem sebe moc takových lidí nemám.“ Ať už je důvod jakýkoliv, HBO se rozhodla, že druhou sérii už produkovat nebude, což zároveň hodnotím jako jedno z největších letošních seriálových zklamání.

 

Čtěte dále