Dejme jim ještě několik týdnů

Milan Chovanec na kameru řekl, že ČSSD bude usilovat o progresivní daň. Byl to na videu vůbec on?

Na Novinkách a dalších serverech se v minulém týdnu objevilo krátké video namířené proti Milanu Chovancovi, současnému ministru vnitra za sociální demokracii, určené nejspíš k virálnímu šíření. Není to zdaleka poprvé, kdy se Milana Chovance snaží někdo podobným způsobem poškodit. Všichni si pamatujeme pokus o pošpinění jeho osoby skrze umělecky mlžnatou fotomontáž, na níž sedí v přítomnosti nahé ženy. Sám ministr tento pokus včas odhalil, obvinil z něj ANO a ihned nabídl snímek médiím. Pachatele tak pohotově předešel a zabránil poškození své dobré pověsti. Zároveň oznámil, že podává trestní oznámení, kterým se jeho policie nejspíš vůbec nezabývala.

Ministr Chovanec je  člověk usměvavý, optimistický a po všech stránkách lidský a jeho základní agendou je ochrana České republiky před uprchlíky, kteří k nám nemají namířeno.

Kdo by v tom viděl jistou podobnost s bojem za demokracii v podání Miloše Zemana, jistě nebude daleko od pravdy. Pamětníci si bezpochyby rádi vzpomenou na legendární Zemanův kufřík (a další řadu jeho afér), s nímž bývalý předseda sociální demokracie bloumal po chodbách Poslanecké sněmovny tak dlouho, až jeho prostřednictvím nakonec neprokázal, že se tehdejší ministr vnitra Jan Ruml chystá v Česku zavést policejní stát. Respekt, který Milan Chovanec chová k Miloši Zemanovi, se pak naplno projevil v průběhu vnitrostranického puče proti stávajícímu předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, kdy se po tajné schůzce s prezidentem v Lánech přidal Chovanec na Sobotkovu stranu a zbylé spiklence obratem nahlásil, za což si vysloužil post ministra vnitra.

Diskreditace progresivní daně?

V novém diskreditačním videu je Milan Chovanec bez skrupulí zesměšňován, když je na potutelné otázky redaktora Adama Junka donucen tvrdit, že ČSSD chystá jako tahák pro příští volby progresivní daň. A to dokonce pro firmy. Zazní i tak radikální konstatování, že ČSSD připravuje daň bankovní, protože z České republiky každoročně odtékají do zahraničí stamiliardy korun. Nebo že dokonce plošně zruší patnáctiprocentní daň z příjmu zavedenou ještě Topolánkovou vládou, která nakonec, i když původně měla, nijak nezabránila úprku firem z České republiky do daňových rájů. K tomuto přesunu jim Ministerstvo financí za Nečasovy vlády na svém webu poskytovalo i velmi podrobný návod. Rovná nerovná. Daň nedaň.

Údajný Milan Chovanec však v tomto videu dokonce tvrdí, že máme ČSSD na podrobnější vypracování programu progresivní daně dopřát ještě několik týdnů. A to už je přímo do očí bijící.

Ano, účelem tohoto textu není nic jiného než obhajoba ministra vnitra. Proto musíme kategoricky popřít, že by Milan Chovanec a ČSSD potřebovali na vypracování všech těchto daňových metamorfóz po třech letech účasti ve vládě nějaké další týdny. Nemluvě o tom, že progresivní daň měla česká sociální demokracie jako jeden z hlavních bodů volebního programu už v roce 2011. Skutečný Milan Chovanec by o tom určitě něco věděl. Co zabránilo ČSSD uskutečnit tento záměr byla jen nešťastná vládní koalice s ANO a KDU-ČSL, v rámci níž musela ČSSD přistoupit na nespočet kompromisů. Podobně jako tomu bylo u klíčového předvolebního boje ČSSD s církevními restitucemi. Sociální demokracie nenese sebemenší vinu na tom, že to pro koaliční partnery není podstatné téma a že se jim církve vysmály.

Oproti období Nečasovy vlády se ovšem společnost dost zklidnila. Policisté už nedevastují vestibuly Ministerstva vnitra, jenom vyrážejí zuby aktivistům (nově tedy „sluníčkářům“), kteří jim svého času stáli po boku v boji s Kalouskovou škrtreformou a dnes se snaží zabránit pochodům rozhněvaných občanů, rasistů a fašistů. Vůbec všichni, až na ty aktivisty, vypadají nějací spokojenější. Klesá dokonce nezaměstnanost naší nejlevnější pracovní síly. Dokonce, a to opravdu nepřeháním, vláda zvedla minimální mzdu. Už začínáme dotahovat i Chorvatsko. Alespoň na loňskou úroveň jeho minimální mzdy. Což je oproti Ukrajině učiněný luxus. Není to vina ČSSD, že všechny její vládní úspěchy budou nakonec beztak přičteny ANO a jeho Andreji Babišovi.

Sociální blahobyt

Navíc skok z osmi tisíc minimální mzdy v roce 2013 na jedenáct tisíc o tři roky později by nejedna „socka“ nemusela samou radostí ani rozdýchat. Třeba radostí z toho, že si už nebude muset půjčovat od predátorských úvěrových firem na nájem a následně podstoupit kolečko s nějakou tou exekucí. Ta si na něm beztak nic nevezme, tak si z něho do konce jeho života udělá aspoň otroka. Exekucí je pak v Česku už na čtyři miliony. Kdyby připadala jedna exekuce na jednoho člověka, čelí u nás exekuci už více než polovina dospělé populace. Všichni ale dobře víme, že exekucím u nás čelí už i děti, za něž rodiče zapomněli platit za svoz odpadu. A taky víme, že na jednoho člověka může být vypsáno i několik exekucí. Takže to polovina populace určitě není. Což je úleva. Nemluvě o tom, že do roku 2018 má minimální mzda vzrůst dokonce na dvanáct tisíc měsíčně. To už opravdu nevím, co si s takovými penězi chudí lidé počnou. Možná za sebou konečně necháme i to Chorvatsko. Snad aspoň Česká národní banka bude mít dost rozumu a uvědomí si, jak moc tahle politika poškozuje náš levný export, a do roku 2018 korunu ještě aspoň šestkrát devalvuje. Protože Chorvatskem se prostě vydírat nenecháme!

V žádném případě tedy nemůže být pravda, že by programový bod progresivního zdanění připravovala ČSSD až nyní, a že by na to dokonce potřebovala ještě několik týdnů. Po třech letech vlády, v níž progresivní daň měla být jedním ze základních bodů vládního programu ČSSD, to prostě není možné.

Jistě už všichni víte, k čemu tento text míří. Onen člověk na podezřelém virálu ve skutečnosti není žádný Milan Chovanec. Všichni přece svého ministra vnitra známe. Není to člověk s ledově netečným výrazem pokerového hráče. Je to člověk usměvavý, optimistický a po všech stránkách lidský a jeho základní agendou je ochrana České republiky před uprchlíky, kteří k nám nemají namířeno. Anebo před pěti tisíci uprchlíků, které nám vnucuje EU, protože je mu jasné, že nás to hospodářsky položí a naruší základy naší bezpečnostní politiky. Je to člověk vytížený a jednoduše nemá čas zabývat se takovými podružnými záležitostmi jako je například progresivní zdanění.

Solidarita v péči ČSSD

Při mém nedávném letmém doteku s útrobami řadového funkcionářstva ČSSD jsem totiž nabyl dojmu, že je vše, jak má být. Slova jako právo, lidská práva nebo solidarita (implikuje totiž sousloví „solidarita s uprchlíky“), jsou zakázána, přinejmenším v předvolebních kampaních o tom, že sociální bydlení je naprostý komunismus a že rajčata nejsou červená, ale oranžová, protože byla nejspíš vypěstována v holandském skleníku na nějaké té chemii a slunce nezahlédla ani pootevřeným vikýřem. Z jednoho takového jsem se nedávno skoro pozvracel.

Ne, to prostě není, to nemůže být Milan Chovanec. Ledaže by sledoval nějaké další zájmy. Jako třeba vyhrát vnitrostranické volby a sesadit Sobotku, pak prohrát volby sněmovní, ale dostat se do vládní koalice, která by mu umožnila nedodržet kdeco z toho, co sliboval, s výmluvou, že to prostě není možné, protože koaliční partneři to nedovolí. Tak to potom ano. Ale jedině v tomto jediném případě.

Autor je dramatik.

 

Čtěte dále