Fotoreport: Demonstrace Chceme bydlet!

Lidé se postavili na odpor proti praktikám developerů, kteří chtějí v Brně vystěhovat asi pět stovek obyvatel.

„Přijďte podpořit sami sebe!“ svolávali organizátoři úterní demonstrace obyvatele brněnských ulic Francouzská a Bratislavská. Více než stovce rodin žijících v této lokalitě hrozí, že se začátkem příštího roku ocitnou na ulici. Developerská firma Fidurock Brno, která domy koupila od firmy Dolfin R.E., jim totiž nečekaně odmítla prodloužit nájemní smlouvy na příští rok. Na ochranu nájemníků vznikla iniciativa Chceme bydlet!, která sdružuje lidi ohrožené bytovou nouzí i sociální pracovníky. Jednatel společnosti Fidurock Brno Vladimír Loukota pod tlakem kampaně začal komunikovat s iniciativou i zástupci města a přislíbil, že v příštím půl roce nehodlá nikoho vystěhovat.

Iniciativa Chceme bydlet! uspořádala v úterý 6. prosince demonstraci na podporu lidí v bytové nouzi. V půl šesté se před ubytovnou Pohoda na Vlhké ulici sešlo asi sto padesát lidí. Po úvodních projevech se v průvodu vydali přes ulici Milady Horákové k sídlu firmy Dolfin na Kolišti. Organizátoři zdůraznili, že je vystěhováním ohroženo asi 120 malých dětí. Provolávala se hesla „Město patří lidem!“, „Chceme bydlet!“ nebo „V solidaritě je síla!“. Pochod skončil na piazettě Janáčkova divadla, kde proběhlo představení divadla Feste, které tematizovalo obtíže lidí ohrožených bytovou nouzí.

Organizátoři demonstrace považují za úspěch, že firma Fidurock začala komunikovat, ale k prohlášením jednatele Vladimíra Loukoty se staví s nedůvěrou. Firma totiž dosud domy zanedbávala, nájemníkům často obnovovala smlouvy jen po třech měsících a už v minulosti se dopustila nezákonných vystěhování. Cílem kampaně Chceme bydlet! je, aby lidé v nouzi získali standardní nájemní smlouvy a s tím i možnost vymanit se z nejistoty.

 

1

 

2

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

12

 

13

 

Čtěte dále