Když republikán nechápe dab

Syn nastupujícího amerického kongresmana Rogera Marshalla pobouřil republikána Paula Ryana pózou zvanou „dab“.

Předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Paul Ryan, překazil během ceremonie pro nastupující kongresmany comeback jednoho z nejvýznamnějších memů posledních let. Když se při slavnostní přísaze fotil s rodinou kansaského kongresmana Rogera Marshalla, zaujal Marshallův sedmnáctiletý syn Cal taneční pózu dab, aby dodal oficiální fotografii trochu stylu. Vzhledem k tomu, že stál přímo vedle Ryana a zároveň oběma politikům přidržoval bibli, předseda sněmovny si pózy ihned všiml a vyjádřil obavy, zda je Cal v pořádku. Dab totiž vypadá, jako by člověk kýchal do jedné ruky, zatímco druhou má nataženou opačným směrem. Druhá ruka byla ovšem zaměstnána biblí, takže se Ryanovým obavám nelze příliš divit. Požádal tedy Cala, aby dal ruku dolů, a ten se smíchem souhlasil. Když se Paul Ryan později dozvěděl, že ve skutečnosti šlo o dab, napsal na Twitter, že tento fenomén nechápe. Kongresman Marshall ho následně ve svém tweetu ubezpečil, že Cal dostal domácí vězení.

Taneční pohyb dab vznikl na atlantské trapové scéně a odkazuje k inhalování THC v nejčistší možné podobě. Člověk, který tímto způsobem marihuanu aplikuje, většinou okamžitě začne silně kašlat a hlavu choulí do dlaní. Podle Quava, jednoho z členů trapového tria Migos, se dab v Atlantě uchytil už začátkem roku 2013, ale žádné větší slávy se mu tehdy nedostalo. Teprve když ho lokální rappeři začali využívat ve svých videoklipech a odkazovali na něj v textech, popularita dabu raketově vzrostla. Velké zásluhy na tom mají Skippa Da Flippa se songem How Fast Can You Count It a zmínění Migos a jejich Look At My Dab.

V květnu 2015 zveřejnil youtuber T-Jay Hayes jedno z prvních videí věnovaných přímo tanci s prvky dabu, které od té doby nasbíralo přes 4,5 milionů zhlédnutí. Bylo napsáno množství článků mapujících tento rostoucí trend a dab se dostal i mimo hudební svět. Jako první se ho ujali sportovci, především hráči amerického fotbalu, kteří jím oslavovali své úspěchy na hřišti. Nejznámější dab předvedl quarterback týmu Carolina Panthers Cameron Newton po touchdownu proti Seattle Seahawks. NBA zase obohatil o dab samotný LeBron James. Do Evropy se dab dostal až začátkem roku 2016, kdy jej předvedli například fotbalisté Paul Pogba nebo Jesse Lingard z Manchesteru United.

V roce 2016 využíval dab i jihoafrický prezident Jacob Zuma během kampaně své strany Africký národní kongres, v The Ellen DeGeneres Show se ho naučila Hillary Clintonová, princ Harry také ukázal, že jej bezchybně zvládá, a stejně tak i Bill Gates. Když ho předvedla v politické debatě členka Kongresu Loretta Sanchezová, bylo už všem jasné, že pokud byl dab někdy cool, už dávno není. Pokud se ho ovšem nezhostí Cal Marshall nebo tento borec z Brazílie.

Čtěte dále