Lži Janouchové, bezradnost DVTV

Kateřina Janouchová podala pro DVTV alarmující zprávu o stavu švédské společnosti. O své podpoře neonacistům ale pomlčela.

Už nějakou dobu sleduji, jak se na českých stránkách šíří vymyšlené zprávy o Švédsku. Zobrazují Švédsko jako nebezpečnou zemi a rodiště džihádistů. Občas se mě moji známí ptají na jejich pravdivost a já se nestačím divit, čemu všemu jsou lidé v Česku ochotní věřit. Jsem ráda, že se mě ptají. Mohu je tak ujistit, že jsem ve Stockholmu v naprostém bezpečí a že opravdu nemám strach, že mě někdo z přistěhovalců znásilní. Tyto vymyšlené zprávy mnohdy šíří například Parlamentní listy, které rády odkazují na pravicově extremistické švédské internetové stránky (například Fria Tider).

Snad rozhovor, v němž Janouchová za své zdroje informací udává „jednoho svého známého“ a blíže neurčené „prognózy“, nikdo nebude brát vážně.

Tento týden se ke mně dostal rozhovor s česko-švédskou novinářkou a spisovatelkou Kateřinou Janouchovou, který odvysílalo DVTV. Popisuje v něm Švédsko jako zemi, z níž se Švédi stěhují, jelikož se v ní už necítí bezpečně, a policisté odcházejí ze služby, protože prý nemají žádnou moc… Články Parlamentních listů Janouchová potvrzuje a navíc podotýká, že švédská realita je často i o dost horší.

Její popis Švédska nepoznávám. Ve Stockholmu už žiji čtyři roky a o hromadné emigraci Švédů, kteří se necítí ve své vlasti bezpečně, jsem dosud neslyšela a ani o ní nikde nečetla. Výroky Janouchové, které podává jako skutečný obraz Švédska, mne opravdu zaskočily.

Švédsko migraci zvládá dobře

Já jsem ve Švédsku narazila na jiné lidi – na ty, kteří jsou připraveni pomoct. Existují neziskové organizace, které pomáhají při integraci. Tím mám na mysli například organizaci Kompisbyrån organizující tzv. kompisfika (káva s kamarádem), do kterých se přihlašují Švédi a azylanti. Nově přistěhovaný člověk na nich může získat přímý kontakt s někým, kdo společnost zná a může mu v jeho začátcích v nové zemi pomoct, případně mu u šálku kávy zodpovědět jeho dotazy. Takových činností tady najdeme pochopitelně mnohem víc. A ony fungují. A dobře. O jakém strachu Švédů z uprchlíků Janouchová mluví, vůbec netuším.

Snad rozhovor, v němž Janouchová za své zdroje informací udává „jednoho svého známého“ a blíže neurčené „prognózy“, nikdo nebude brát vážně. Minulý rok byla Kateřina Janouchová kritizována za svou podporu extremistické pravicové skupině z řad fotbalových chuligánů, která v centru Stockholmu útočila na kolemjdoucí s tmavší pletí. Za svoji podporu se Janouchová následně omluvila. Vyjádřila se údajně dřív, než si stihla opatřit dostatečné informace. Možná i před rozhovorem pro DVTV si měla raději své informace pořádně ověřit. Ačkoli se DVTV snaží působit jako seriózní publicistický projekt, moderátoři pravdivost jejích výroků evidentně ověřovat nehodlají.

Autorka žije ve Stockholmu.

 

Čtěte dále