Prezident Obama možná omilostní Chelsea Manningovou

Anonymní zdroj z ministerstva spravedlnosti dnes redakci NBS News sdělil, že Barack Obama zvažuje milost pro Chelsea Manningovou.

Chelsea Manningovou, vojenskou analytičku, která v roce 2010 zveřejnila velké množství armádních a diplomatických dokumentů prostřednictvím serveru WikiLeaks, by mohl ještě před opuštěním Bílého domu prezident Barack Obama zprostit viny. Zpravodajství NBC News to dnes ráno sdělil nejmenovaný zdroj z ministerstva spravedlnosti. Manningová prý figuruje na Obamově seznamu kandidátů pro udělení milosti. Mohl by tak učinit ve zbývajících devíti dnech, než předá moc nastupujícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Chelsea Manningová podle transgender aktivistů dalších pět let ve vězení nepřežije, natož třicet.

Manningová byla v roce 2010 odsouzena na třicet pět let odnětí svobody ve vojenské věznici s maximální ostrahou. V listopadu loňského roku požádala prezidenta o milost, protože prý jde o její poslední šancí. Vyjádřila tak jasně svoji obavu, že Donald Trump v žádném případě její trest nezmírní. Žádost doprovázela petice za její osvobození, kterou podepsalo přes 116 tisíc lidí. Podporu Manningové vyjádřily i desítky lidskoprávních a LGBTQ organizací. V dopise, který petici doprovázel, Obamu upozornili její obhájci Nancy Hollanderová a Vincent Ward, že spousta pachatelů již od prezidenta druhou šanci dostala.

„Zůstávám optimistická,“ vzkázala Manningová zprostředkovaně VICE News. „Ať to dopadne jakkoli, budu navždy vděčná za množství lásky a podpory, které se mi dostalo.“ Obama může do 20. ledna podle americké ústavy plně zprostit viny kohokoli, kdo byl obviněn ze zločinu, případně zmírnit jeho trest. Podle Hollanderové by Obama mohl snížit Manningové trest na šest let, které již ve vězení strávila. „Chelsea je uvězněná déle než kterýkoli jiný whistleblower. Je křehká. Armáda má povinnost starat se o své vojáky a v jejím případě úplně selhala. Nedokázala se o ni postarat a nadále selhává, musí ji propustit,“ řekla Hollanderová.

Chase Strangio, obhájce z organizace American Civil Liberties Union, který Manningovou zastupuje v žalobě týkající se jejích transgender práv, řekl, že její propuštění by potvrdilo odkaz Obamy jako člověka, který se postavil za práva transgender lidí. „Obamova administrativa udělala spoustu chvályhodných věcí pro ochranu práv LGBTQ lidí, ale s Chelsea Manningovou dlouhodobě špatně zachází a odpírá jí přístup ke zdravotní péči spojenou s její genderovou situací,“ řekl Strangio a dodal, že dalších pět let ve vězení nepřežije, natož třicet. Manningová byla v posledních měsících několikrát uzavřena na samotku a dvakrát se již pokusila o sebevraždu. Vypadá to, že prezident Obama je tak její poslední nadějí. „Vy jediný můžete zachránit její život,“ vzkázal mu dnes Edward Snowden.

 

Čtěte dále