Udeřit nácka? Cantona znal odpověď

Přesně před pětadvaceti lety fotbalista Eric Cantona knockoutoval kung-fu kopem neonacistu v hledišti.

Šlo o jeden z nejikoničtějších momentů ve fotbalové historii. Fotbalista Manchesteru United Eric Cantona byl v ligovém zápase proti domácímu týmu Crystal Palace vyloučen za oplácení. Když francouzský špílmachr opouštěl hrací plochu, slyšel z hlediště Selhurst Park, jak mu místní fanoušek nadává: „Mazej, kurva, zpátky do Francie!“ Cantona nezaváhal ani na vteřinu. Přeskočil bariéru a holohlavého mladíka v bomberu složil kopem, za který by se nestyděl ani Bruce Lee. A neměl by se za něho stydět nikdo, kdo si myslí, že rasismus (nejen) na fotbal nepatří.

Dodnes se tento moment označuje za chvíli, kdy byl rasismus „vykopnut“ z fotbalových stadionů.

Cantonovou „obětí“ byl Matthew Simmons. Aktivní příznivec radikálně pravicové Britské národní strany a xenofobní Národní fronty byl v minulosti souzen za přepadení benzínové stanice, při kterém agresivně zaútočil na původem srílanského prodavače Lewise Rajanayagama. Ten měl při útoku štěstí – Simmons se mu snažil několikrát dupnout na hlavu, namísto toho ale vždy zasáhl rameno. V roce 2011 se dostal před soud znovu, tentokrát kvůli napadení fotbalového kouče. Trenér týmu, v němž hrál Simmonsův syn, ho nazval „nacistickou špínou“. Reagoval tak na Simmonsovy agresivní nadávky během zápasu juniorů. Po napadení skončil v nemocnici.

Cantona během incidentu před pětadvaceti lety nemohl tušit, co je Simmons zač. Pouze reagoval v danou chvíli na jeho xenofobní výkřiky. Dodnes se tento moment označuje za chvíli, kdy byl rasismus „vykopnut“ z fotbalových stadionů. I když to měla být spíš starost fotbalového svazu, který Cantonu exemplárně potrestal vysokou pokutou a několikaměsíčním zákazem hraní. Za útok navíc musel odpracovat 120 hodin veřejných prací.

Cantona se k incidentu a následnému trestu vyjádřil pouze jednou. Na tiskové konferenci pronesl: „Když letí rackové za rybářskou lodí, je to proto, že si myslí, že budou do moře vhozeny sardinky. Moc vám děkuji.“ Nikdo dodnes netuší, co tím excentrický Francouz přesně myslel. Možná chtěl absurdním prohlášením podtrhnout nesmyslnost celé kauzy, kdy byl extrémně přísně potrestán za napadení rasisty a příznivce nacismu. Cantona, který pocházel z migrantské rodiny, v níž většina příbuzných utíkala před Frankem ze Španělska, si nebral žádné servítky. K polemice nad tím, jak se máme chovat k rasistům, řekl před pětadvaceti lety asi vše, co mohl.

Autor je sociolog sportu.

 

Čtěte dále