Výzva vládě: Přijměte zákon o sociálním bydlení

Kampaň iniciativy Mít svůj domov dnes začala happeningem před Úřadem vlády. Vládní koalice přijetí slibovaného zákona neustále odkládá.

Nová iniciativa Mít svůj domov, sdružující přes osmdesát organizací a známé osobnosti, chce, aby byl zákon o sociálním bydlení schválen ještě v tomto volebním období. Iniciativa spustila nový web a dnes uspořádala tiskovou konferenci pod širým nebem přímo před Úřadem vlády. Přijetí zákona veřejně podpořil například Petr Pithart, Jiří Lábus nebo Jiřina Šiklová.

Ve vládním prohlášení se koalice usnesla, že v tomto volebním období prosadí v poslanecké sněmovně zákon o sociálním bydlení. Společným jmenovatelem pro všechny strany byl už během volební kampaně v roce 2013 boj proti obchodu s chudobou, který udržuje sociálně slabé v bytové nouzi, zatímco z příspěvků na bydlení bohatnou podnikatelé provozující ubytovny.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) po dlouhém vyjednávání s Ministerstvem pro místní rozvoj připravilo návrh zákona, který šel v polovině minulého roku do připomínkového řízení. Podle této verze by povinnost zajistit sociální bydlení připadla obcím. MPSV se s připomínkami k návrhu dodnes nevypořádalo. Místo toho vznikl na podzim nový návrh, který povinnost bydlení zajistit nechává na státu.

Štěpán Ripka z Platformy pro sociální bydlení na tiskové konferenci řekl, že tuto podobu zákona podporuje, ale je potřeba hlídat, aby byl efektivní. Hrozí totiž schválení paskvilu, kdy za přidělování bytů nebude nikdo zodpovědný. Další riziko zákona v této podobě je podle Ripky v nedostatečné ochraně před segregací, která s problémy vyloučených lokalit úzce souvisí.

Podle experta Víta Lesáka vláda v druhé polovině roku začala zákon odkládat a hrozilo, že nebude schválen vůbec. „Chceme dát vládě a ministryni Marksové-Tominové najevo, že tu jsme a sledujeme, jak se k zákonu staví. Pokud zákon neprojde vládou v lednu, ukáže se, že to byly z jejich strany jenom řeči.“

Lidí v bytové nouzi je v České republice skoro dvě stě tisíc. Kromě výdajů státu je hlavním argumentem pro urychlené řešení této situace další propad lidí v bytové nouzi, způsobovaný životem v nevyhovujících podmínkách. Přijetí zákona by finančně ulevilo i státu, který teď dává velké peníze obchodníkům s chudobou, aniž by přitom chudým skutečně pomáhal.

2017_01_05_tiskovka_mit_kde_bydlet_zewlakk-8401

 

2017_01_05_tiskovka_mit_kde_bydlet_zewlakk-8322

 

2017_01_05_tiskovka_mit_kde_bydlet_zewlakk-8479
Foto Petr Vrabec

 

Čtěte dále