NHL podpořila prvního transgenderového hokejistu

Hokejový klub Buffalo Sabres vzdal poctu transgenderovému hráči Harrisonu Browneovi, který hraje ženskou ligu v dresu Buffala Beauts.

Ještě loni hrál Harrison Browne finále ženské hokejové ligy NWHL. Na soupisce týmu Buffalo Beauts, za který třiadvacetiletý útočník nastoupil, byste ho ale hledali marně. Tehdy ještě hrával pod svým původním dívčím jménem. Na začátku loňského října ale udělal překvapivý coming out. Prohlásil, že se cítí být mužem. Změnil si jméno a po okolí chce, aby ho odteď oslovovali a vnímali jako muže. Zároveň však zůstal hráčem ženského hokejového týmu.

„Když jsem s tím veřejně vystoupil, chtěl jsem se jenom cítit dobře a změnit si jméno,“ říká hokejista. „Neuvědomil jsem si, jakých rozměrů to může dosáhnout,“ dodává v narážce na reakci ligového vedení, které se k jeho zásadní životní změně veřejně vyjádřilo o tři měsíce později. Na začátku prosince se profesionální ženská hokejová soutěž oficiálně přihlásila k podpoře transgenderové politiky, kterou rozumí uznání všech typů genderových identit. A z Brownea se v tradičně mužském sportu stal ambasador LGBT komunity na amerických hokejových kluzištích.

Transgenderová hokejová celebrita

Nyní ho znají i fanoušci slavnějšího klubu z Buffala. Minimálně návštěvníci zápasu místních Sabres se San Jose Sharks. Zápas byl totiž zasvěcen kampani NHL nazvané „Hokej pro všechny“, která bojuje proti diskriminaci společenské jinakosti. Tým Washington Capitals si v rámci kampaně například zatrénoval s rodačkou ze Spojených arabských emirátů Fatimou al-Ali, která měla po celou dobu na hlavě muslimský šátek. Ve své rodné zemi by se totiž k hokeji jinak nedostala. Hráči klubu Colorado Avalanche zase učili bruslit padesát tělesně postižených lidí.

Na začátku prosince se profesionální ženská hokejová soutěž oficiálně přihlásila k podpoře transgenderové politiky, kterou rozumí uznání všech typů genderových identit.

Buffalo se v rámci kampaně rozhodlo podpořit LGBT. Tým věnoval pět tisíc dolarů jednomu newyorskému sdružení mladých gayů a leseb. Někteří hráči „Šavlí“ si při zápasu se San Jose omotali čepele hokejek páskou v duhových barvách. Brankář Anders Nilsson měl dokonce duhovou vlajku, známou z gay pride, namalovanou přímo na masce. Nejvýraznější příspěvek ke kampani ale mohli diváci vidět nad svými hlavami. Na obrazovkách v aréně KeyBank Center mohli shlédnout video právě o Harrisonu Browneovi, prvním transgender sportovci v Severní Americe, který kdy hrál v profesionálním týmu. Browne, který si vybral nové křestní jméno podle herce Harrisona Forda, byl překvapen, jaké pozitivní ohlasy jeho veřejné doznání dosud přineslo. „Bylo to úžasné. Lidé za mnou chodí po zápasech, protože si mě chtějí vyfotit. A přes sociální sítě mi sdělují, jak velký význam to pro ně má. Přihlásit se veřejně k transgenderové politice je úžasné. Jsem hrdý na NWHL za jejich snahu a myslím si, že je to velký krok pro hokej a sport obecně,“ dodává.

Ženské tělo jako past

Hokej přitom sehrál v jeho životě zásadní roli. Sám říká, že uměl dřív bruslit než chodit. Na ledě začínal jako krasobruslařka, protože jeho matka jakožto profesionální flétnistka toužila po tom, aby se věnoval něčemu uměleckému. V devíti letech ale vyměnil Browne krasobruslení za hokej. Hokejoví trenéři na univerzitě v Maine přitom byli jedni z prvních lidí, kterým se svěřil se svou niternou genderovou identitou. Sportovní prostředí mu ale umožnilo myslet na své tělo jen po sportovní stránce. „Na ledě, když mám na sobě celou výstroj, jsem hokejovým hráčem. Nemyslím na to, s kým hraji, nemyslím na to, že hraji se ženami. Nemyslím na to, že jsem ve špatném těle,“ vysvětluje Browne. „Mimo led se cítím pohodlněji se svými přáteli, kteří mě berou tak, jak chci, a kteří používají taková zájmena, která si se sebou sám spojuji. Na ledě své tělo zcela opouštím, a tak také můžu být sám sebou,“ pochvaluje si.

Je to však paradoxně hokej, který představuje pro Brownea hlavní překážku v podstoupení operace za účelem změny pohlaví. Původně chtěl jít na operaci hned po univerzitě, jenže možnost hrát profesionální NWHL výrazně změnila jeho plány. „Cítím se trochu v pasti, ale je to něco, co mohu změnit. Vidím světlo na konci tunelu. Nejsem kvůli tomu naštvaný a chápu to,“ vysvětluje případnou ztrátu možnosti hrát ženskou soutěž v „plnohodnotném“ mužském těle. Sám přiznává, že netuší, jestli bude pokračovat s hokejem i v mužských kategoriích, protože neví, jak bude jeho tělo na radikální proměnu reagovat. Do té doby ale může svůj milovaný hokej hrát v ženské lize jako transgenderový muž a navrch si užívat status populární sportovní celebrity.

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále