Odejděte z Facebooku!

Studie Kodaňské univerzity ukazuje, že Facebook deprimuje lidi a škodí hlavně závistivým jedincům.

Facebook nás činí nešťastnými a deprimuje především lidi, kteří trpí takzvanou „facebookovou závistí“. K těmto výsledkům dospěla studie Kodaňské univerzity, která se zabývá dopadem Facebooku na život jeho uživatelů. Experimentu se zúčastnilo celkem 1095 lidí, z nichž jedna polovina normálně pokračovala ve facebookových aktivitách a druhá se na nějaký čas odhlásila.

Uživatelé, kteří si dali týdenní pauzu od Facebooku, zjistili, že jsou spokojenější se svým životem.

A jaký je závěr? Lidé by měli používat Facebook méně nebo vůbec. Facebook má dnes přibližně 1,79 miliardy uživatelů, kteří na něm tráví každý den spoustu času. Lidé jsou připojeni více než kdykoli před tím, ale dopad na jejich životy a duševní zdraví je negativní.

Uživatelé, kteří si dali týdenní pauzu od Facebooku, zjistili, že jsou spokojenější se svým životem. Největší užitek z abstinence měli ti, kteří připustili, že trpí „facebookovou závistí“, což znamená, že žárlí na aktivity svých přátel na sociální síti. V závěrečném testu, který byl součástí experimentu, vyhodnotili pravidelní facebookoví uživatelé spokojenost se svým životem hůře než ti, kteří se odhlásili.

Část abstinentů (asi 13 procent) ovšem přiznala, že to nevydrželi a na Facebook se opět přihlásili. Důvodem byla prý nejčastěji nějaká mimořádná událost nebo zvyk. Zmíněná studie také zjistila, že čím více času na sociální síti tráví lidé ve věku 19 až 32 let, tím větší je pravděpodobnost, že začnou být deprimovaní. Autor studie Morten Tromholt k tomu dodává: „Trávíte-li příliš mnoho času na Facebooku, měli byste ho začít používat méně – alespoň pokud chcete zvýšit kvalitu svého života a svoji duševní pohodu.“

 

Čtěte dále