Policie provedla razii u Le Penové

Marine Le Penová čelí obvinění, že podvodně čerpala téměř 350 tisíc eur z unijních peněz.

Předsedkyně krajně pravicové Národní fronty a favoritka blížících se prezidentských voleb na sebe upozornila během státní návštěvy Libanonu. Při té příležitosti ukázala, čeho se od ní jakožto od čelní státnice mohou (nejen) Francouzi dočkat. Le Penová totiž na poslední chvíli zrušila schůzku s velkým muftím. Při setkání s duchovním vůdcem libanonských sunnitů by musela mít na hlavě závoj a to bylo pro bojovnici proti všemu islámskému zcela nepřijatelné.

O den dříve provedla francouzská policie razii v sídle její strany v Nanterre. Politička, která bojuje proti Evropské unii a eurozóně, podle belgických vyšetřovatelů podvodně vyplácela z unijních peněz svého bodyguarda a osobní asistentku. Osobní strážce Thierry Légier si jako poslanecký asistent v Evropském parlamentu mezi říjnem a prosincem 2011 přišel na 41 500 eur. Catherine Grisetová, která je osobní asistentkou Le Penové v Paříži, si za stejnou práci vydělala za posledních šest let dokonce 300 tisíc eur. Problém je v tom, že poslaneckými asistenty nikdy nebyli. Nárok na plat ovšem vzniká pouze v případě, že daná osoba pracuje na některém z unijních úřadů v Bruselu, Štrasburku nebo Lucembursku. Navíc musí v místě pracoviště i bydlet.

Le Penová, která svoji kampaň staví na volném spojování islámu s terorismem, se nyní sama dožaduje dodržování presumpce neviny a řádného předložení důkazů.

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) proto po Le Penové požaduje vrácení částky ve výši 340 tisíc eur. Osmačtyřicetiletá předsedkyně francouzských nacionalistů ale obvinění několikrát odmítla jako smyšlené a peníze do termínu na konci letošního ledna nevrátila. Úřad tak začal z jejího poslaneckého platu odčerpávat sedm tisíc eur měsíčně.

Národní fronta považuje pondělní razii za pokus „narušit poklidný průběh prezidentské kampaně a potopit Marine Le Penovou v momentě, kdy její kampaň zaznamenala výrazný nárůst podpory voličů“. Le Penová by podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyhrála první kolo prezidentských voleb se sedmiprocentním náskokem před dvojicí Emmanuel Macron a François Fillon. Patrně by ale neuspěla v druhém kole, kde by její sokové získali o 16, respektive 12 procent víc hlasů než ona.

Politička k celé záležitosti vzkázala, že čelí nezákonnému tlaku ze strany svých politických soupeřů. Le Penová, která svoji kampaň staví na volném spojování islámu s terorismem, se nyní sama dožaduje dodržování presumpce neviny a řádného předložení důkazů.

Obvinění ze zneužívání poslaneckých náhrad čelí i další tři europoslanci Národní fronty. Mezi nimi figuruje i její otec a zakladatel strany Jean-Marie Le Pen. Evropský soud po nich vyžaduje zpronevěřenou částku ve výši 600 tisíc eur. Ze zneužívání poslaneckých náhrad pro neexistující poslance se začíná stávat evergreen francouzských prezidentských voleb. I když zatím se týká pouze kandidátů z jedné poloviny politického spektra. Kromě Le Penové totiž podobnému vyšetřování čelí i kandidát umírněné pravice Fillon, který je obviněn z toho, že jako poslanecké asistenty zaměstnával nejen svoji manželku, ale i děti.

 

Čtěte dále