Kotlebova nacistická propaganda převlečená za charitu

Na setkání Kotlebovy Lidové strany Naše Slovensko se rozdávaly charitativní šeky. Rozdělované částky ovšem představovaly šifry pro neonacistickou symboliku.

V kostele svaté Alžběty v Banské Bystrici se při příležitosti výročí vyhlášení formální samostatnosti Slovenska (14. března 1939) odehrál galavečer pod záštitou předsedy Lidové strany Naše Slovensko Mariána Kotleby, který nabídl bohatý kulturní program plný lidových písní. Zazpíval zde i zpěvák Ondrej Ďurica, bývalý frontman skupiny Biely Odpor, která v devadesátých letech pěla například o „zrádcích rasy“, kterým stavěla „šibenice smrti“. Tentokrát ale Ďurica  zvolil mírnější formu. Jak se lze dočíst v srdceryvném reportu Dělnické strany sociální spravedlnosti, „slova z jeho písně ,Jeden národ, jeden hlas, všichni za jeden provaz!’ rezonovala srdci všech zúčastněných“.

Z necelých 4500 eur si každá rodina odnesla šek na 1488 eur. Číslice 1488 je ovšem dnes už etablovaný neonacistický symbol.

Dojemným okamžikům ale nebyl konec. Poslanci Kotlebovy strany totiž mezi sebou uspořádali finanční sbírku, jejíž výtěžek věnovali třem slovenským rodinám, jež se ocitly v nelehké životní situaci. Předseda strany zdůraznil, že jde samozřejmě o slušné slovenské rodiny. Z necelých 4500 eur si tak každá rodina odnesla šek na 1488 eur. Číslice 1488 je ovšem dnes už etablovaný neonacistický symbol, jehož první polovina (číslo 14) odkazuje k čtrnáctislovnému anglickém sloganu Davida Lanea, který v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našeho lidu a budoucnost pro bílé děti.“ Písmeno H je osmé písmeno abecedy a číslice 88 tak značí zkratku nacistického pozdravu „Heil Hitler“. Kotlebův trolling vyvolal na oficiálním Facebooku strany pochopitelnou vlnu kritiky.

 

Čtěte dále