Policie zatajila video z případu zastřelení Michaela Browna

Nový dokument filmaře Jasona Pollocka tvrdí, že fergusonská policie zmanipulovala záznam, podle kterého měl Michael Brown před svou smrtí přepadnout samoobsluhu.

9. srpna 2014 zastřelil ve Fergusonu ve státě Missouri policista Darren Wilson osmnáctiletého Afroameričana Michaela Browna. Policie následně zveřejnila videozáznam ze samoobsluhy krátce před incidentem, na kterém si Brown bere krátké doutníky. Když se ho snaží prodavač zastavit, strčí do něj a bez placení odchází. Krátce nato došlo na ulici k potyčce mezi Brownem, jeho kamarádem Dorianem Johnsonem a Wilsonem, který oba zastavil v policejním autě. Brown měl prý sahat po Wilsonově zbrani a když došlo k výstřelu, Johnson i Brown se dali na útěk. Wilson však Browna doběhl a namířil na něj pistoli. Brown zastavil, otočil se a vydal se směrem k Wilsonovi, který do něj následně vystřílel minimálně šest kulek včetně jedné do hlavy. Brown nebyl ozbrojen.

Výpovědi očitých svědků se lišily v tom, zda Brown zvedl ruce, aby dal najevo, že se vzdává, nebo nikoli. Podle oficiální policejní verze bylo gesto nedůvěryhodné a Wilson byl oprávněn vystřelit. Incident vzápětí vyvolal ve městě protesty a nepokoje. Když byl rok nato Wilson zproštěn viny (a došlo k dalším zastřelením neozbrojených Afroameričanů), vypukly protesty po celých Spojených státech a vyvolaly celonárodní debatu o policejním násilí na černošské komunitě.

Když média prezentovala policejní videozáznam, byl Brown veřejností převážně vnímán jako zločinec, který samoobsluhu přepadl. Posléze se dokonce vyrojily hlasy, podle nichž měl dlouhou kriminální minulost. Ukázaly se ale jako nepravdivé. V novém dokumentu Stranger Fruit se nyní filmaři Jasonu Pollockovi podařilo získat zatajené video, které do oficiální policejní verze vnáší nové otázky. Pollock, který v minulosti spolupracoval s Michaelem Moorem, zpochybňuje, že by Brown v samoobsluze kradl. Nové video podle něj totiž ukazuje, že zaměstnancům obchodu dává den předtím pytel marihuany, za který obdrží zmíněné doutníky. Ty si ale v obchodu nechá. V osudný den se pro ně pouze vrací, takže za ně nemusí platit. K žádné krádeži tedy nedošlo.

Film, který sleduje dopad Brownovy smrti na jeho rodinu, sice nijak neosvětluje další nejasnosti – především samotný střet mezi Brownem a Wilsonem, který střelbu obhajoval tím, že se cítil být ohrožen na životě. Tento malý fragment nicméně zásadně nabourává oficiální verzi, jejímž účelem bylo prezentovat Browna v tom nejhorším možném světle. Bude proto zajímavé sledovat další vývoj celého případu. Michael Rechtshaffen z The Hollywood Reporter dokonce spekuluje, že by film mohl vést k jeho znovuotevření.

 

Čtěte dále