Fotogalerie: Neničte Kliniku, neničte město!

Zhruba tisíc lidí přišlo včera v Praze podpořit další existenci Autonomního a sociálního centra Klinika.

Kolem třetí hodiny začala včera na pražském náměstí Míru demonstrace, kterou svolal kolektiv Autonomního a sociálního centra Klinika. Jejím cílem bylo upozornit na to, že další existence Kliniky je v ohrožení. Sympatizantky a sympatizanti si rovněž přišli připomenout, že za necelé tři roky své existence se Klinika stala dobře fungujícím inkluzivním prostorem, který se stal útočištěm pro řadu dalších iniciativ, uskupení a organizací.

Na akci se podílela celá řada řečníků a řečnic z přidružených kolektivů, včetně sdružení rodičů a dětí MamaTata, aktivistů platformy Limity jsme my, kteří na demonstraci měli vlastní klimatický blok, zástupců Anarchického černého kříže, lidí kolem bývalého squatu Cibulka nebo feministek, které také pochodovaly v bloku. V průvodu se objevily i makety tří bývalých pržských „baráků“ – Ladronky, Milady a právě Cibulky. Ty vyrobili studenti ateliéru Intermédií brněnské Fakulty výtvarných umění. S projevem na podporu další existence centra vystoupil Petr Uhl nebo historik Michal Pullman či historička umění Milena Bartlová. Ti všichni zdůraznili unikátnost Kliniky, její důležitost ve společnosti, jež je zaměřená primárně na zisk a opomíjí principy vzájemnosti, solidarity, pomoci nebo kritického myšlení.

Akce skončila po necelých dvou a půl hodinách na Těšnově. V dohledné době čeká Kliniku soudní řízení, které rozhodne, jestli se aktivisté budou muset vystěhovat. Ti ve svých proslovech opakovaně zdůraznili, že jsou si vědomi ilegality squattingu, ale že je pro ně kromě práva důležitá i legitimita jejich konání.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále