Komunitní zahrada Na Smetance končí

Koncem dubna musí ukončit svůj provoz jediná komunitní zahrada na Praze 2.

Městskou zahradu, sídlící na dříve nevyužívaném pozemku vedle Základní školy Na Smetance, opravila a zprovoznila svépomocí komunita obyvatel Prahy 2 a Prahy 3 před několika lety. Během tří sezón se komunita rozrostla na desítky členů, kteří se o prostor společně starali a dokázali z něj vytvořit příjemné místo odpočinku a relaxace pro různé skupiny lidí – rodiny s dětmi, důchodce a pracující. Po řadě neúspěšných jednání se zastupiteli Prahy 2, v čele se starostkou městské části Janou Černochovou, bude však provoz zahrady ukončen ke konci dubna. Do tohoto data musí z prostoru zmizet veškeré vybavení zahrady.

Zatímco v jiných městech a městských částech rostou zahrady jako houby po dešti, Praha 2 jednu fungující zavírá.

Truhlíky, hřiště na nohejbal a volejbal, funkční zázemí pro komunitu nebo rozlehlý přírodní dětský koutek má nahradit multifunkční nafukovací hala. Na tu ale město ještě nemá vypsané ani výběrové řízení. Jedna ze členek zahrady, Magdalena Šimonová, na adresu zastupitelů a zastupitelek Prahy 2 říká: „Mrzí mě, že zatímco v jiných městech a městských částech rostou zahrady jako houby po dešti, Praha 2 jednu fungující zavírá.“ K celé situaci rezignovaně dodává: „Když přijel někdo ze zahraničí a přišel se na zahradu v centru Prahy podívat, reakce byla vždy stejná: ‚To je jasné, že zahradu zavřou, debatu veďme jen o tom, co postaví místo ní.‘“

Spolek městských zahradníků a zahradnic momentálně hledá nové místo pro své aktivity. Původně slíbený prostor ve Španělské ulici, který už členové komunity vyklidili, vyčistili a zbavili náletových křovin, byl na poslední chvíli přidělen společnosti Penta. Poslední rozloučení s prostorem zahrady Na Smetance proběhne tento pátek odpoledne.

 

Čtěte dále