Odmítáme koncentrační tábory pro gaye

Zveřejňujeme prohlášení tří brněnských aktivistických skupin k situaci v Čečensku.

Cítíme, že je naší povinností se radikálně vymezit proti současné situaci v Čečensku, kde dochází ke katastrofálnímu porušování lidských práv. Osoby s menšinovou sexuální orientací jsou hromadně unášeny a vězněny v zařízeních, kde má probíhat jejich násilná převýchova. Ta obnáší bití a nelidské zacházení, několik lidí již dokonce zemřelo na následky mučení elektrickým proudem. To vše za dohledu místní (a s posvěcením ruské) vlády, která oficiálně tvrdí, že v Čečensku žádní homosexuálové nejsou. Právě proto jsme 16. dubna 2017 doručili před ruský konzulát v Brně tuto stručnou zprávu.

Obáváme se, že bez silného odporu veřejnosti a mezinárodního společenství by mohly Kadyrovovy koncentrační tábory pro gaye do budoucna posloužit jako model pro vznik podobných zařízení i na dalších místech v Rusku.

Práva sexuálních menšin jsou dlouhodobě porušována na území celé Ruské federace, ne jenom v Čečně. Právě zde však dochází k radikální eskalaci násilí ze strany státu. Obáváme se, že bez silného odporu veřejnosti a mezinárodního společenství by mohly Kadyrovovy koncentrační tábory pro gaye do budoucna posloužit jako model pro vznik podobných zařízení i na dalších místech v Rusku.

Vyzýváme tímto všechny lidi s respektem k lidským právům, aby se připojili k našemu protestu. Sdílejte hashtag #PrayForChechenGay nebo přijďte na plánovaný happening. O místu a termínu konání budeme informovat.

Prázdné trůny
Sdruženy
BrnoPoly 

 

Čtěte dále