V USA vznikla mapa ukazující zločiny bílých límečků

Interaktivní mapa upozorňuje na kriminalitu velkých firem a korporací vůči svým klientům a zaměstnancům.

Interaktivní mapa upozorňuje na kriminalitu velkých firem a korporací vůči svým klientům a zaměstnancům.

Interaktivních map, které varují občany před rizikovými oblastmi, kde se můžou stát obětí zločinu, existuje celá řada. Podobné aplikace se obvykle zaměřují výhradně na krádeže a přepadení, čímž často nechtěně pomáhají maskovat závažnější druhy zločinu s nesrovnatelně většími společenskými dopady.

Na to, že i firmy se můžou chovat jako zločinci, kteří nás denně ohrožují, si vzpomněl profesor Sam Lavigne z Newyorské univerzity. Na základě jeho výzkumného projektu vznikla mapa, která varuje před místy, kde hrozí zločiny od takzvaných bílých límečků. Poměrně archaickým termínem v třicátých letech označovali američtí kriminologové hospodářské a finanční zločiny, kterých se dopustily vysoce společensky postavené osoby. Dnes jsou touto hrozbou zaměstnanci velkých korporací, případně tyto korporace samotné.

Díky mapě se dozvíte, s jakou pravděpodobností se můžete stát obětí podvodu, selhání makléře v situaci, kdy jsou před vámi utajovány důležité informace, nebo kde firmy nejednají ve váš prospěch. Mapa obsahuje i varování před problémy s porušováním pracovní smlouvy ze strany zaměstnavatele nebo věkovou diskriminací při pracovním pohovoru. A upozorní i na oblasti, kde společnosti neodevzdávají finanční výkazy, nedohlížejí na práci svých makléřů a právníků, porušují pravidla při nákupu akcií nebo pomlouvají konkurenci, své zaměstnance a klienty. Koho zajímají konkrétní jména společností, před kterými je dobré mít se na pozoru, názvy těch nejhorších najde na stránce také.

Aplikace ukazuje i sumy peněz, které v dané oblasti protiprávně mizí. V nejrizikovějších místech, především v newyorském Manhattanu, mapa dokonce nabízí podobiznu pravděpodobného pachatele. Není žádným překvapením, že výsledek má podobu mladého bílého muže. Aplikace tak kriticky upozorňuje na fakt, že opravdu ne všechny zločiny ve společnosti mají na svědomí příslušníci etnických menšin. Mapa navíc zahrnuje i porušování zákona firmami vůči vlastním zaměstnancům, které se až příliš často nevnímá jako zločin, ale pouze jako nutná reakce na nepříznivý ekonomický vývoj.

S mapou a výsledky výzkumu autoři oslovili také zhruba dva tisíce starostů oblastí, které jsou nejvíce postiženy zločinným řáděním bílých límečků. A dočkali se i prvních zpětných reakcí, které slibují nápravu a předání informací policejním složkám a místním šerifům.

Čtěte dále