Fotoreport: Hutka a rudé prapory

Odpůrci Babiše a Zemana dnes zaplnili Václavské náměstí. Demonstrace se však nesla v duchu moralizování a prázdných hesel.

„Stojíme u ‚Všeci kradnú‘, vidíš nás?“ naviguje do telefonu mladá žena na přeplněné horní části Václavského náměstí. „Počkejte chvíli,“ říká městský strážník v místech, kde dav přetéká na silnici. „Sorry jako,“ dodává a usmívá se. Protibabišovské nápisy na piketách a transparentech se mísí s těmi protizemanovskými. V záplavě vlajek a praporů je vidět i několik rudých se zaťatou pěstí. Patrně nejrelevantnější transparent nese heslo „Vyvlastnit Agrofert“. Do toho písničkář Jaroslav Hutka hraje svoje instantní protirežimní fláky. Odpor proti dvojici Zeman a Babiš, která se vyloupla ze současné vládní krize, spojuje Pražáky různých politických orientací.

Pokud demonstrace proti Babišovi a Zemanovi vyzní jako konflikt mezi Prahou a „lidem“, mohlo by to ve výsledku nahrát spíš Babišovi.

Zaplněné náměstí svojí atmosférou asi nejvíc připomínalo protizemanovskou akci na Staroměstském náměstí koncem minulého roku. Podobné protesty stále využívají symboliku listopadu 1989, ale nedokáží nabídnout nic, co by překračovalo sentimentální sametový rámec. Pro organizátory demonstrací je stále obtížné překonat zavedený narativ a nabízet místo vyprázdněných zvolání o pravdě, lásce, Havlovi a demokracii složitější příběhy. Třeba o tom, že kumulace moci a kapitálu se netýká jen Babiše, ale je především důsledkem nekritického vzývání volného trhu.

Na náměstí se zvonilo klíči, z pódia padala slova o tom, že „Zeman se nikdy neměl stát prezidentem České republiky“ a Hutkovy písně byly stejně jako symbol „véčka“ nostalgickým a úplně prázdným odkazem na rok 1989. Údiv vzbudila zejména Bára Štěpánová, která už léta tráví oslavy sametové revoluce ve společnosti ODS. Ve svém projevu kritizovala Babišovy údajné návrhy na zvýšení sociálních dávek a volala po tom, ať stát nechá na pokoji lidi, kteří za sebe sami berou odpovědnost. Její zvolání „Kdo volí Babiše, není Čech“ by v nějaké zmutované podobě mohli marketéři Agrofertu rovnou zařadit do svého arzenálu. Právě tento typ rétoriky mnohé dovedl do Babišovy či Zemanovy náruče. Věřit pohádce o magickém Listopadu se totiž nedá věčně – zvlášť, když ji až s otravnou nadřazeností opakují pořád titíž lidé.

Naopak věcný projev pronesl jihomoravský zemědělec Bohumír Rada, který Babišovi v roce 2011 prodal svou firmu Agro Jevišovice. Při svém vystoupení popsal drsné praktiky ministra a podnikatele, který buduje monopol a nevybíravě pohlcuje konkurenci Agrofertu. Na závěr shromáždění vystoupil také mladý aktivista Jakub Čech, který demonstranty vyzval, aby přispěli k porážce Andreje Babiše svými hlasy ve volbách.

Moralistní rámování demonstrace by mohlo přispět k prohloubení sporu mezi „lidem“ a „pražskou kavárnou“. I proto je dobře, že levice byla na demonstraci přítomná aspoň symbolicky. Objevily se i cedule „Stop vládě“, odkazující na protestní hnutí proti neoliberální pravicové vládě z let 2010 až 2013. Pokud však demonstrace proti Babišovi a Zemanovi vyzní jako konflikt mezi Prahou a „lidem“, mohlo by to ve výsledku nahrát spíš Babišovi. Jsou to totiž hlavně jeho a Zemanovi voliči, kdo má moralit doprovázených Hutkovým brnkáním na kytaru plné zuby.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Petr Zewlak Vrabec
Text: Pavel Šplíchal, Apolena Rychlíková a Václav Drozd

Čtěte dále