Připomínka Dne romského povstání v Brně

Iniciativa Chceme bydlet! a Muzeum romské kultury dnes připomenou odvahu Romů, kteří povstali proti útlaku.

Mezinárodní Den romského povstání si dnes poprvé připomenou i obyvatelé Brna, a sice scénickým čtením, které propojí historické události s aktuálním děním v Brně. Na povstání Romů v osvětimském koncentračním táboře se doposud vzpomínalo pouze na komorním pietním aktu v Letech u Písku.

V Brně se téma osvětimského povstání propojí s povstáním převážně romských nájemnic z domu na adrese Markéty Kuncové 2 proti praktikám pronajímatele. „S Divadlem Feste jsme připravili scénické čtení, do kterého se zapojí významné brněnské osobnosti,“ vysvětluje ředitel Divadla Feste Jiří Honzírek. Text postavený na událostech z roku 1944 a současném dění v bytovce v ulici Markéty Kuncové budou číst osobnosti jako disident Petr Uhl, zastupitel a předseda Výboru pro národnostní menšiny města Brna Martin Freund, ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová nebo ředitel organizace DROM Miroslav Zima.

Chceme, aby se Den romského povstání slavil v České republice jako živé připomenutí bojů proti útlaku, který může mít různé podoby. Postavit se útlaku a vydírání vyžaduje odvahu bez ohledu na konkrétní situaci.

Společně s Divadlem Feste se na přípravách podílí také iniciativa Chceme bydlet!, která už přes měsíc bojuje společně s lidmi z Kuncovky za dodržování jejich práv. Majitel domu nájemníkům vypínal elektřinu, za byty ve špatném technickém stavu si účtuje nepřiměřené nájemné a odmítá nájemníkům pouštět teplou vodu. „Chceme, aby se Den romského povstání slavil v České republice jako živé připomenutí bojů proti útlaku, který může mít různé podoby. Postavit se útlaku a vydírání vyžaduje odvahu bez ohledu na konkrétní situaci a každý takový čin je třeba si připomínat,“ říká člen iniciativy Chceme bydlet! Jan Milota.

Novinář a disident Peter Uhl k tomu řekl: „Romské povstání v koncentračním táboře v Osvětimi, kdy se Romové vzepřeli a nešli do plynu, je událostí, na niž může být hrdý nejen každý Rom, ale každý člověk, který se postaví proti zlu, a tím se zaslouží o svobodu. Připomínka tohoto odporu je významným prvkem romské emancipace.“ 16. května 1944 mělo být v „cikánském rodinném táboře“ v Osvětimi zlikvidováno více než šest tisíc romských vězňů. Ti se ale zabarikádovali v barácích a s kameny a nářadím v rukou byli připraveni se bránit. Členové SS s tímto jednáním nepočítali a likvidaci tábora odložili.

Brněnské připomenutí Dne romského povstání začne scénickým čtením Divadla Feste od 19:00 v bývalé káznici v Bratislavské ulici.

 

Čtěte dále