Oběti londýnského požáru dostanou luxusní byty

Lidé, kteří přežili ničivý požár paneláku v západním Londýně, budou přesídleni do nedalekých novostaveb, kde cena bytů začíná na 1,5 milionu liber.

Před necelými dvěma týdny přišlo během tragického požáru vysokopodlažního domu s převážně obecními byty v londýnské čtvrti Kensington a Chelsea o život přibližně osmdesát lidí a několik set skončilo bez střechy nad hlavou. Neštěstí vyvolalo vlnu solidarity místních obyvatel, ale také ne vždy dobře koordinovanou reakci úřadů na lokální i státní úrovni. Premiérka Theresa May se dokonce omluvila za „selhání státu“. Pochyby vznikly především kolem toho, jestli byla přeživším poskytnuta adekvátní pomoc. Lídr labouristů Jeremy Corbyn zareagoval výzvou na vyvlastnění prázdných luxusních domů, kterých je v okolí značné množství.

Obecní byty v developerském komplexu

Shořelý věžák Grenfell Tower totiž stál na sídlišti v severním Kensingtonu, který administrativně spadá do jedné z vůbec nejbohatších čtvrtí v Británii. Corbynův návrh se setkal ze strany vládnoucích konzervativců s výsměchem, ačkoli průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že obyvatelé Británie s tímto radikálním krokem sympatizují, stejně jako s Corbynem celkově. Poté co byla premiérčina reakce na požár vnímána spíše negativně, spolu s nejistým počátkem brexitových jednání, podpora labouristů i Corbynova hvězda prudce stoupá. Ten dokonce vystoupil na největším britském hudebním festivalu Glastonbury, kde se jeho poselství, že „jiný svět je možný“, dočkalo nadšeného přijetí od desítek tisíc lidí.

Otázkou nyní je, zda se podaří najít adekvátní administrativní opatření, jak poskytnout bydlení těm, kteří požárem skutečně byli postiženi.

Vládnoucím konzervativcům nicméně nezbylo, než se uchýlit k ne zas tak odlišnému řešení, poté co se začaly šířit zprávy, že někteří lidé, kteří požár připravil o střechu nad hlavou, přespávají v autech, či dokonce v parcích. Sociálního bydlení je v Londýně akutní nedostatek, na obecní byty jsou dlouhé čekací lhůty. Prioritou pro úřady bylo poskytnout postiženým rodinám náhradní bydlení v blízkém okolí shořelého domu. Pojem komunita se v britské kultuře těší nebývalému významu a politici napříč spektrem se shodli, že by bylo nehumánní zpřetrhat letité vazby místních obyvatel jejich vystěhováním do zcela nových lokalit. V nedalekém developerském projektu Kensington Row bylo ještě značné množství bytů k dispozici. Není se co divit, že ani ti z nejbohatších se nehrnou do investic v komplexu, v němž se ceny některých bytů mohou vyšplhat až k osmi milionům liber (více než 253 milionů korun). Po rychlém vyjednávání státní Agentury pro domovy a komunity odkoupilo město dva domy v komplexu s šedesáti osmi byty, které se nyní stanou byty obecními.

Smíšené reakce

Zatímco někteří stávající obyvatelé luxusního komplexu přestěhování rodin z Grenfell Tower uvítali jako dobré řešení, jiní, například posluchačka radia LBC, si stěžují, že na své byty „těžce pracovali“, a nechtějí, aby je kdokoli dostal zadarmo. Solidární gesto vlády ale skrývá i jiná úskalí než pouze rozhořčenost bohatých majitelů bytů. Vzhledem k astronomickým cenám nájmů na Kensignton Row je třeba se ptát, kdo bude z přesídlení skutečně těžit. Neřešitelným problémem pro úřady se zdá být především to, že není jasné, kdo přesně v Grenfell Tower bydlel. Ne vždy totiž v bytech žili ti, kteří byli reálně vedeni na smlouvě s městem, mnohé byty byly načerno pronajímané dále. Otázkou nyní je, zda se podaří najít adekvátní administrativní opatření, jak poskytnout bydlení těm, kteří požárem skutečně byli postiženi. Navíc podle některých zdrojů nové byty budou k dispozici pouze sociálním nájemcům; kde a za jakých podmínek náhradní bydlení získají ti, kteří své byty v Grenfell Tower vlastnili, zatím není jasné.

Už se objevují názory, že mnoho přeživších ani tak v nových bytech nezůstane. Vysoké ceny nájmů otevírají možnosti pro další ilegální pronajímání za mnohonásobně vyšší cenu než městem stanovené dotované nájmy, ať už dlouhodobě nebo například přes Airbnb – tedy pro praktiky, které budou jen dále hnát ceny nájmů v Londýně nahoru. Vznikají tak obavy o osud těch, kteří v Grenfell Tower bydleli neoficiálně a skutečně přišli o vše – včetně nároku na náhradní obecní bydlení.

Autorka je redaktorka Alarmu.

 

Čtěte dále