Upracujeme se k smrti?

Výroky nového ministra financí Pilného ukazují, že vstupujeme do doby, kdy se důchodu dožijí jen ti nejbohatší. Tohle opravdu chceme?

Nový ministr financí za hnutí ANO Ivan Pilný opět perlí. V rozhovoru pro Blesk pronesl další moudra o tom, že časem nebude na důchody. Staří lidé budou prý muset makat až do smrti, anebo se o ně mají postarat děti jako v Koreji. Stojí za to se nad tím zamyslet, protože asociální a psychopatické výroky podobného typu rozhodně nejsou ojedinělé.

Empatie táborového kápa

Mysleli jste si, že po letech dřiny máte nárok na důchod? Jste na omylu. Ivan Pilný v novém rozhovoru říká: „My potřebujeme, aby ti lidé, kteří chtějí pracovat – a není to jen o fyzické práci, protože to je v tomhle věku už obtížné – mohli by třeba dostat zadarmo internet a pracovat z domova nebo se dovzdělávat, protože my je budeme potřebovat. (…) Není to přece o tom, že jim jednou za rok přispějeme několika stovkami na penzi. To je prostě nevytrhne. A já prostě nevěřím na důchodové reformy.“

Volnotržní ideologové jako Ivan Pilný se pustili do díla zkázy. Kladou nám záludné otázky: Cožpak staří lidé neradi pracují? Není vlastně celá představa o důchodu jen diskriminace seniorů?

Důchod vás tedy nevytrhne. Jenže co s tím? Pilný se netají s názorem, že důchody jsou zbytečné, penzisté zoufale neproduktivní a jejich udržování při životě je příliš drahé: „Podívejte se, s těmi důchody je to tak, že lidem, kteří se spoléhají jen na ten důchod, se žije opravdu špatně. (…) A populace stárne, což má dva důsledky. Ten první je, že lidi dokáže medicína déle udržet při životě. A to něco stojí, platí to stát, je to příspěvek za státní pojištěnce. Tam ty náklady rostou extrémně tak jako tak. Druhý je ten, že klesá populace v produktivním věku. Dneska už chybí 120 tisíc lidí na pracovním trhu,“ konstatuje s empatií táborového kápa.

Pilný má v jednom pravdu – průměrný český důchod činí 11 440 korun měsíčně, což je nehorázně málo a nutí to spoustu důchodců a důchodkyň k tomu, aby si ke své almužně přivydělávali. Jenže místo toho, aby naši politici nelidské postavení starých lidí zlepšili a důchody jim výrazně zvedli, nový ministr financí z nich chce udělat rezervoár levné pracovní síly. Důchodci by si zkrátka měli závěr života náležitě odpracovat a zasloužit. Jak Pilný cynicky dodává: „Tady v Česku, ale i v Evropě je tendence říkat: On se někdo o mě postará. (…) Ale takhle to prostě nefunguje, takhle to fungovat nemůže. Primárně jsem za svůj osud zodpovědný já sám.“

Ideologie práce

Nad Pilného výroky by snad šlo mávnout rukou s tím, že jde jen o kecy asociálního nerda. Jenže tak snadné to není. Názory, že se nedožijeme důchodu a zemřeme po odpadnutí v práci, nejsou ojedinělé. S tím, že kvůli stárnoucí populaci a neudržitelnému systému státních penzí nebude na důchody, strašil třeba už Miroslav Kalousek. Ačkoliv je to zvláštní. Penze a veřejné pojištění byly dlouho považovány za neoddělitelný rys jakékoliv civilizované země. Ale nyní se zdá, že se důchody stanou nanejvýš studijní látkou pro historiky.

Strach z budoucnosti a nedůvěra ve státní politiku vede už dnes některé mladé lidi v zahraničí k tomu, že si šetří na penzi místo vlastního bydlení. A v České republice jsou důvody k obavám ještě větší. Máme poměrně nízké veřejné výdaje, což znamená, že se u nás neinvestuje do lidí. Máme rovnou daň, která je znakem východních ekonomik a v rámci vyspělých zemí dáváme málo peněz na vzdělání. Nadto u nás vládne kult tvrdé práce a nelítostného produktivismu. Staří, nemocní, nevzdělaní nebo naopak převzdělaní – zkrátka všichni, kteří dost nevydělávají, jsou leckdy považováni za odpad.

Bereme málo a pracujeme tvrdě. A v agonii levné pracovní síly se v nás probouzí strach a sobectví. Všichni známe výrok: „Proč bych měl doplácet na jiné…“ A můžete si libovolně dosadit, koho chcete – na studenty, nezaměstnané a nově i důchodce. Zrušení práva na důchod je totiž v perfektním souladu s ideologií práce, která nám vládne. Pokud je váš život neoddělitelný od pracovní aktivity či zaměstnání – pro což pravice vymyslela krásný pojem „lidský zdroj“ – není tu ani místo pro důchod. Stáří je totiž „neproduktivní doba“, která se nevejde do žádné tabulky měřící růst HDP.

Nová fáze úpadku?

Volnotržní ideologové jako Ivan Pilný se dnes pustili do díla zkázy. Kladou nám záludné otázky: Cožpak staří lidé neradi pracují? Není vlastně celá představa o důchodu jen diskriminace seniorů? Proč by vlastně důchodci nemohli pracovat? Jistě, pokud chcete pracovat i v důchodu z vlastní vůle, je to skvělé. Jenže problém je, když pracovat musíte kvůli přežití. Podle nedávné německé studie se přitom ukazuje, že pokud staří lidé tráví život kvalitně a odpočívají, mají méně zdravotních potíží a „nezatěžují“ medicínu nadměrnými náklady za udržování při životě, jak nám lživě podsouvá Pilný.

Měli bychom si ujasnit, že zánik důchodů není nevyhnutelný. Stačí si připomenout, že z České republiky ročně odtékají miliardy do zahraničí. Nebo že u nás nejsou pořádně zdanění ti nejbohatší. Anebo že po finanční krizi se sanovaly banky astronomickými částkami. Proč by se tedy nenašly peníze na důchody? Odpověď je nasnadě. Pokud je naším nejoblíbenějším politikem oligarcha, který je „šikovný“, protože „maká“ a umí využívat díry v zákonech, sotva můžeme očekávat základní míru solidarity. Místo toho prožíváme novou fázi úpadku. Možná se vracíme do dob pickwickovského kapitalismu, kdy důchod byl jen luxus pro nejbohatší. A kdy stáří nebylo považováno za omluvenku, která nás vyčlení z nelítostného světa levné práce. Tohle opravdu chceme?

Autor je šéfredaktor Alarmu.

 

Čtěte dále