Výzkum klimatické změny byl zrušen kvůli… klimatické změně

Tající led v Arktickém moři znemožňuje práci expedici zkoumající dopady proměn klimatu.

Kanadský výzkumný tým složený ze čtyřiceti vědců a vědkyň z pěti univerzit musel zrušit svoji plánovanou arktickou expedici na palubě ledoborce CCGS Amundsen kvůli nebezpečným kusům ledu pohybujícím se v jižních vodách Arktického moře. Jak ve svém prohlášení uvedla University of Manitoba, první část jejího rozsáhlého výzkumného projektu za 17 milionů dolarů, který měl zkoumat změny kryosféry v Hudsonově zátoce, byla zrušena kvůli nebezpečným podmínkám na moři způsobeným klimatickou změnou. Nutnost vypořádat se s nezvykle tenkou a mobilní ledovou pokrývkou by znamenala zpomalení plavby, a loď by tak na místo výzkumu dorazila příliš pozdě.

Lidé by to měli chápat jako varování před dopady měnícího se klimatu.

Podle Davida Barbera, vedoucího celého výzkumného týmu, jde o projev síly probíhající klimatické změny. Tenké vrstvy tajícího ledu se díky častým bouřkám a silným větrům dostávají do jižních částí Arktického moře, což komplikuje cestovní i výzkumné plány. Lidé by to podle něj měli chápat jako varování před dopady měnícího se klimatu.

Jak ale pro Alarm uvedla Tereza Jarníková, doktorandka oceánografie na University of British Columbia, jde o problém, který není způsoben výhradně klimatickou změnou. Ta sice prokazatelně zapříčiňuje změny arktické kryosféry, ale kanadský výzkum „bizarního ledu“ rovněž trpí dlouhodobým podfinancováním a nedostatkem výzkumných lodí pro kanadské badatele. Kanada totiž na rozdíl od jiných zemí – jako jsou USA, Německo či Švédsko – nemá vlastní výzkumný ledoborec a svoji vlajkovou loď CCGS Amundsen na výzkumné mise pouze propůjčuje. Podle Barbera se navíc mnoho dalších lodí musí kvůli extrémním podmínkám v Arktidě zapojovat do záchranných misí, a proto se nemohou věnovat výzkumným účelům.

 

Čtěte dále