Excesy Kateřiny Janouchové plní švédská média

Česká rodačka čelí kritice švédských médií poté, co nechutným způsobem komentovala fotku poslankyně Levicové strany.

Ve švédských médiích se opět objevilo jméno spisovatelky a dcery českého disidenta a jaderného fyzika Františka Janoucha, Kateřiny Janouchové. Jak už bývá poslední dobou zvykem, i nyní se česká rodačka projevila rasistickými poznámkami. A tentokrát i se silně sexistickým vyzněním.

V úterý 8. srpna příznivci pravicových extremistů napadli mladé Afghánce demonstrující proti jejich vyhoštění ze Švédska. Tento čin rozpoutal řadu příspěvků na sociálních médiích, jež se stavěly proti extremismu a podporovaly mladé Afgánce a především jejich právo na demonstraci.

Demonstranti se shromáždili na náměstí Myntorget v blízkosti švédského parlamentu a chtěli se setkat s generálním ředitelem švédského Migračního úřadu Mikaelem Ribbenvikem. Mladé Afghánce na místě podporovala Rossana Dinamarca, poslankyně ze švédské Levicové strany (Vänsterpartiet).

V pátek 11. srpna Janouchová na svém Twitteru zveřejnila fotku poslankyně sedící mezi Afghánci s velmi nevkusným komentářem, který naznačoval, že se Dinamarca zúčastnila demonstrace s vidinou sexuálního styku. Po tomto příspěvku následovaly ze strany Janouchové na adresu poslankyně další komentáře rasistické a sexistické povahy. V pondělí 14. srpna pak poslankyně podala na Janouchovou trestní oznámení.

Může se zdát paradoxní, že Janouchová doposud spolupracovala s trajektovou společností Viking Line, kde působila jako poradkyně pro předcházení sexuálním útokům na palubách lodí. Po zmiňovaném incidentu však tato společnost s Janouchovou veškerou spolupráci přerušila.

Jedna otázka se v této kauze neustále opakuje. O co vlastně Janouchové jde? Nejedná se jen o tuto kauzu, ale o celou řadu podobných incidentů, které se s její osobou v posledním roce pojí, jako kupříkladu lednové šíření rasistických lží o imigrantech zneužívajících švédský sociální systém (DVTV) nebo projev podpory fotbalovým chuligánům, kteří napadali kolemjdoucí s tmavší pletí (SVD). Nejspíš jde ze strany Janouchové o velmi bizarní způsob, jak dosáhnout aspoň nějaké publicity v době, kdy už ji nikdo nebere vážně.

Autorka žije ve Stockholmu.

 

Čtěte dále