Rasisté uvízli na moři. Pomoc jim nabídli zachránci uprchlíků

Identitáři ze skupiny Defend Europe se sami ocitli moři napospas, ale pomoc od humanitárních organizací odmítli.

Loď C-Star, která se plaví pod vlajkou identitářské skupiny Defend Europe, uvízla kvůli poruše motoru ve Středozemním moři. Na pomoc jí podle deníku Independent přispěchali dobrovolníci z charitativní organizace Sea-Eye, která zachraňuje uprchlíky plavící se k italským břehům. Když se však záchranáři k C-Star přiblížili a nabídli jí pomoc, tak je údajně posádka lodi odmítla s tím, že si „drobnou technickou závadu“ opraví sami. „Sea-Eye nabrala kurz směrem k C-Star a navázala kontakt s pravicovými extremisty, kteří ale pomoc odmítli,“ řekl mluvčí humanitární organizace. Defend Europe totiž Sea-Eye stějně jako ostatní organizace pomáhající lidem ve Středozemním moři obviňuje ze spolupráce s libyjskými převaděči.

Krajně pravicová skupina operující ve Středozemním moři je odnoží bílého nacionalistického Identitářského hnutí. Na provoz lodi letos dokonce vybrala 50 tisíc liber ve veřejné sbírce, aby mohla mařit působení „zločinných neziskových organizací, které se podílejí na mezinárodním obchodu s lidmi“. Zachraňování uprchlíků, kterých se jen letos utopilo před břehy Evropy už 2400, považuje Defend Europe za součást nebezpečné „invaze“. Nacionalisté však zatím záchranné operace vážněji neohrozili. Na pracovníky humanitárních organizací údajně jen pokřikují z megafonů, pokouší se je „trolit“ nebo jim přes vysílačku přikazují, aby odpluli.

Podle Independentu bylo zahájení mise C-Star odloženo o několik týdnů. Identitáři museli přesunout místo vyplutí ze Sicílie, kde se shromáždili antirasisté a novináři, na Kypr. V Suezském kanálu byla loď podrobena bezpečnostní prohlídce, během které bylo několik členů posádky zadrženo a obviněno z pašování lidí. Krajně pravicoví námořníci byli propuštěni, když prohlásili členy své posádky ze Srí Lanky za „námořnické učně“.

Robert Timm z Defend Europe prohlásil, že německá nacionalistická skupina nehodlá zasahovat do humanitárních operací. Dodal: „Pokud nás zavolají, tak pomůžeme, ale zajistíme, že se (migranti) nedostanou do Evropy.“ Uprchlíky podle jeho slov hodlají dopravit do „nejbližšího bezpečného afrického přístavu“. Jako možnou destinaci uvedl Tunis, který ale s postupem nacionalistů nejspíš souhlasit nebude.

Představitelé identitářského hnutí se distancují od neonacismu a tvrdí, že jim jde o zachování tradičních evropských hodnot. Působení lodi C-Star však ukazuje, že se za vznosnými slovy ukrývá rasismus, xenofobie a nacionalismus.

 

Čtěte dále