Klinika čelí žalobě za bezdůvodné obohacení

ÚZSVM žaluje Kliniku za bezesmluvní používání budovy o 359 tisíc korun.

Po prohraném odvolacím soudu 5. září, který rozhodl o vyklizení autonomního sociálního centra, čeká ve čtvrtek Kliniku další přelíčení. Spolek centra Klinika a jeho zástupkyni Terezu Virtovou žaluje původní majitel objektu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) o 359 058 Kč za nedovolené užívání budovy v Jeseniově ulici. Úřad uzavřel v březnu 2015 s autonomním centrem smlouvu o bezplatné výpůjčce na rok, kterou pak odmítl prodloužit. Kolektiv Kliniku neopustil a neprodloužení smlouvy pak rozporoval před soudem, který však jeho argumenty nevyslyšel.

Tereza Virtová podle smlouvy platila za další užívání budovy smluvní pokutu tisíc korun za den. Náklady na pokutu se dařilo pokrývat ze solidárních příspěvků podporovatelů a podporovatelek autonomního centra. ÚZSVM se rozhodl vymáhat další částku nad rámec smluvních podmínek na základě znaleckého posudku, který stanovil cenu obsazeného domu na asi 15 milionů korun. Z ní žalobce stanovil náhradu za užívání nemovitosti bez smlouvy ve výši čtyř procent za rok. Právní zástupce obžalované odmítá, že by se jeho klientka provozem autonomního sociálního centra jakkoliv bezdůvodně obohatila. „ÚZSVM jsme zaplatili asi 200 tisíc na smluvních pokutách a to, že po nás teď žádá další stovky tisíc, je absurdní. I Úřad musí tušit, že jeho požadavek není oprávněný. Je to spíš nástroj, který nás má zastrašit a potrestat za to, že jsme si dovolili vést dál sociální centrum navzdory nevůli úředníků,“ komentovala čtvrteční soud Tereza Virtová. „Autonomní sociální centrum funguje na principech sdílení a zpochybňuje logiku zisku. Všechny jeho aktivity jsou bezplatné či za dobrovolný příspěvek. Finanční obohacování je tak přesný opak toho, co se na Klinice snažíme vytvářet,“ dodala.

Na podzim 2016 byla budova Autonomního sociálního centra Klinika převedena z vlastnictví ÚZSVM na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Nový majitel hodlá do bývalé plicní kliniky přestěhovat geodetické oddělení ze stávajících údajně nevyhovujících prostor. Zástupci Kliniky, ale například i nezávislý makléř dokládají, že plánovaná přestavba je nehospodárná. O velmi podezřelých okolnostech převodu Kliniky na SŽDC jsme psali dříve. SŽDC například chyběla jakákoliv rozvaha či ekonomická studie, na jejímž základě byl převod uskutečněn a která by prokazovala jeho výhodnost. Podle aktivistů má probíhat společenská diskuze o tom, co se s majetkem státu děje. SŽDC ji podle nich dlouhodobě odmítá.

Počátkem tohoto týdne byl kolektivu autonomního centra doručen rozsudek z 5. září, podle kterého mají budovu opustit do 18. října. Pak pravděpodobně dojde k policejnímu vyklizení. V pondělí 25. září proběhne na Klinice od 18 hodin veřejné plénum, při kterém se bude diskutovat další postup.

 

Čtěte dále