Padají první exemplární tresty za protesty v Hamburku

Nepřiměřeně vysoké tresty pobouřily část německé společnosti.

První dva zadržení při hamburských protestech proti summitu G20 si vyslechli rozsudek. První z nich, jedenadvacetiletý Holanďan, byl odsouzen na dva roky a sedm měsíců, a to i přesto, že státní zástupce požadoval pouze necelé dva roky. Poté co policisté zastavili a rozbili demonstraci „Welcome to Hell“, která se odehrávala v předvečer summitu, se vydal Peike S. spolu s dalšími směrem k alternativní hamburské čtvrti Schanze. Zde se účastnil střetů s policií, při kterých hodil po jednom z těžkooděnců dvě prázdné láhve od piva. Jedna prý policistu trefila do helmy a druhá do nohy. Podle výpovědi zasaženého mu tak „způsobil krátkou bolest na šíji, která po několika minutách odezněla.“

Soudci berou, co mohou. Ty, kteří působili nepokoje, policie nechytla. Za její selhání teď krvácejí jiní.

Dvouletou podmínku si odnesl čtyřiadvacetiletý Polák Stanislaw B., kterého zadržela policie na jedné z hamburských ulic krátce před nenásilnou demonstrací „Grenzenlose Solidarität“, prý proto, že měl dredy a podezřelý batoh. V něm policisté našli potápěčské brýle, pepřový sprej, světlici a skleněnou kuličku. Soud byl přesvědčen, že odsouzený mířil na asi dva kilometry vzdálenou demonstraci; držením pepřového spreje a brýlí, které měly sloužit jako ochrana před slzným plynem, pak měl Stanislaw B. porušit zákon o shromažďování. Obvinění, že skleněnkou chtěl dotyčný střílet po policistech nakonec státní zástupce během jednání stáhl.

Soudci se v obou případech netajili tím, že jde o reakci na vlnu nepokojů, která proběhla v Hamburku především v sobotu večer ve čtvrti Schanze a po nichž mnoho německých politiků včetně hamburského sociálně-demokratického starosty Olafa Scholze volalo po tvrdých postizích. V prvním případě se soudce vyjádřil v tom smyslu, že obviněný svým chováním přispěl k poměrům „podobným občanské válce“ a v druhém případě zase soud poukázal na preventivní funkci rozsudku. To ovšem vyvolalo pochybnosti a ostré reakce nejen na straně protestujících aktivistů. Obhájkyně Stanislawa B. poukázala na to, že „výchovný efekt těchto trestů nefunguje“. Komentátorka Katharina Schipkowski napsala pro německý taz, že tresty jsou směšné a zpochybnila, že by postup soudů byl slučitelný s právním státem. Problematické je především to, že se ani jeden z obviněných neúčastnil největších nočních nepokojů. Peike S. byl zadržen ještě před nimi a Stanislaw B. byl dokonce zadržen zcela mimo demonstraci. „Soudci berou, co mohou. Ty, kteří působili nepokoje, policie nechytla. Za její selhání teď krvácejí jiní,“ píše Schipkowski.

Série represí ovšem nepostihla jen tyto dva mladé muže, ale dopadla např. i na radikálně levicový web Linksunten, který byl po razii v redakci zavřen. Optimističtěji to vypadá s legendárním squatem Rote Flora, kterému vyhrožoval zavřením taktéž Olaf Scholz. Starosta, který volal po důsledném potlačení hamburské autonomní scény, se zřejmě trochu přepočítal ohledně veřejného mínění. Rote Floru podpořilo v sousedství víc lidí, než se čekalo. Zástupci radnice už mírní svůj slovník a chtějí prý vsadit spíš na dialog a nalezení schůdného modu vivendi.

 

Čtěte dále