Rapper zjišťuje, jestli je Země placatá

Americký rapper B.o.B. chce do vesmíru vyslat satelit. Hledá potvrzení, anebo vyvrácení svého přesvědčení, že Země je placatá.

Přestože se píše rok 2017, stále existují lidé, kteří si myslí, že Země není kulatá, ale placatá. Společenství lidí věřících v placatost Země, takzvaná The Flat Earth Society, se začalo formovat koncem padesátých let. Během devadesátých let jeho aktivita slábla a nový rozmach začal až v roce 2004 díky Danielu Shentonovi. Dnes facebookovou stránku The Flat Earth Society sleduje téměř sto tisíc uživatelů. Podobným konspiračním teoriím se v době, kdy prezident USA veřejně zpochybňuje výsledky vědeckého výzkumu ohledně klimatické změny, daří výborně. Ačkoliv je vesmírný výzkum už tak daleko, že si můžeme díky sondě Cassini zblízka prohlédnout planetu Saturn, stále více lidí si myslí, že je NASA vodí za nos. A dávají o sobě vědět. Mezi nejznámější „placatozemce“ patří třeba legendární basketbalista Shaquille O’Neill, přestože svá tvrzení později označil za vtip, další basketbalista Kyrie Irving, wrestler A. J. Styles – anebo rapper B.o.B., který o své víře v placatost Země dokonce složil skladbu Flatline.

„Pomozte mi najít zemskou křivku,“ píše B.o.B. ve výzvě k podpoře projektu.

Rapper B.o.B. ovšem nechce zůstat jen u osobního přesvědčení. Všem pochybovačům touží dokázat, že naletěli na gigantickou lež zkonstruovanou vědci z NASA. V crowdfundingové kampani proto usiluje o vybrání minimálně milionu dolarů, aby do vesmíru vyslal satelit, který by potvrdil, anebo vyvrátil placatost Země. „Pomozte mi najít zemskou křivku,“ píše B.o.B. ve výzvě k podpoře projektu. Odkazuje tak k zásadnímu argumentu všech zpochybňovačů kulatosti Země. Pokud by Země byla skutečně kulatá, tvrdí, bylo by její zaoblení přece viditelné lidským okem.

Tento výrok zaujal známého astrofyzika a ředitele Haydenova planetária v New Yorku Neila deGrasse Tysona. Ten se pokusil rapperovi vysvětlit, že člověk není dostatečně velký v porovnání s velikostí Země, aby bylo její zaoblení viditelné pouhým lidským okem. „Naše společnost se potýká s nárůstem odporu vůči vzdělanosti,“ dodává následně již vážným tónem Neil deGrasse Tyson. „Pokud chceš věřit tomu, že Země je placatá, tak můžeš. Ale když přitom máš jakožto rapper vliv na ostatní, stává se tvůj omyl nebezpečím pro zdraví, bohatství a bezpečí této země,“ varuje známý astrofyzik rappera B.o.B. Jestli ovšem jeho crowdfundingová kampaň povede k tomu, že už nikdy nebudeme muset řešit otázku, jestli je Země placatá, nebo kulatá, mohlo by to za ten milion dolarů stát.

 

Čtěte dále