Američtí neonacisté stříleli do protestujících v Gainesville

Američtí neonacisté mají po vraždě v Charlottesville další škraloup. Tentokrát naštěstí bez lidských obětí.

Američtí neonacisté mají po vraždě v Charlottesville další škraloup. Tentokrát naštěstí bez lidských obětí.

Zhruba s třiceti příznivci sdílel Richard Spencer, nadšenec do bílých etnostátů a vlasový model alt-right, ve čtvrtek na univerzitě ve floridském městě Gainesville svůj mokrý sen o „nové bílé Americe“. Jeho první vystoupení na univerzitní půdě od srpna, kdy vedl na Univerzitě ve Virginii pochod desítek svých příznivců s loučemi, kteří pokřikovali hesla jako „Židé nás nenahradí“ nebo „Krev a půda“, se ale zrovna dvakrát nevydařilo. Drtivou většinu z řad diváků totiž tvořili jeho odpůrci, kteří si z přednášky udělali dobrý den. Když pak došlo na dotazy z publika, vyslechl si věty jako: „Jaké to je dostat pěstí do obličeje před kamerou?“ nebo „Vezmeme-li v potaz, jak moc oškliví vy chlapi jste, co vás vede k tvrzení, že bílí lidé jsou nadřazení?“

Americká média se příliš soustředí na islamistický terorismus, zatímco ignorují útoky ultrapravicových extremistů, kterých je statisticky mnohem víc.

Spencerova strategie využívání univerzitních prostorů jako platformy pro šíření nacionalistických idejí a rekrutování mladých sympatizantů se setkává s velkým odporem. I proto vyhlásil už několik dní před přednáškou guvernér Floridy Rick Scott stav pohotovosti, aby předešel konfliktům, které by mohly vyústit v tragédii, jako tomu bylo v Charlottesville. Třebaže se v Gainesville ve čtvrtek srotily stovky protestujících, až na drobné potyčky vše proběhlo v poklidu. Stačilo ale málo a k tragédii dojít mohlo.

Podle policejní zprávy totiž zhruba hodinu a půl po Spencerově přednášce přijel k malé skupince protestujících stříbrný džíp, ze kterého začali tři muži pokřikovat a za zvedání pravice provolávat „Heil Hitler“. Během vzájemné hádky měl jeden z protestujících bouchnout obuškem do zadního okna auta. V tu chvíli z džípu vystoupil Tyler Tenbrink a vytáhl na skupinku pistoli, načež jeho společníci, bratři Colt a William Fearsovi, křičeli: „Zab je! Zastřel je!“ Tenbrink vystřelil, ale nikoho netrefil. Střela skončila ve zdi přilehlé budovy. V tu chvíli všichni tři nasedli zpátky do auta a ujeli. Podle svědka začali lidé ve skupince panikařit, ale přesto se jednomu z nich podařilo zapamatovat si poznávací značku auta, kterou ihned nahlásil policii. Zástupce šerifa, který byl v tu dobu mimo službu, našel zanedlouho auto dvacet mil od Gainesville a Tenbrink se ke střelbě přiznal. Všichni tři nyní čelí obvinění z pokusu o vraždu.

Rodilý Texasan Tenbrink řekl Washingtonu Post, že jediné, na čem mu záleží, je neonacistický slogan 14 slov: „Musíme zajistit existenci našeho lidu a budoucnost pro bílé děti.“ Podle Anti-Defamation League se účastnil řady akcí pořádaných neonacisty a zároveň je to odsouzený zločinec, i když policie nespecifikovala, co provedl. William Fears je zase napojen na neonacistické skupiny Vanguard America a Patriot Movement. Jak podotýká German Lopez na webu Vox, americká média se příliš soustředí na islamistický terorismus, zatímco ignorují útoky ultrapravicových extremistů, kterých je statisticky mnohem víc. Americká vláda tak dlouhodobě věnuje mnohem víc zdrojů na islamisty, zatímco přehlíží rostoucí radikalizaci bílých Američanů.

 

Čtěte dále