Milion Poláků se společně modlilo proti islamizaci

Sobotní akce vyzvala věřící, aby se vydali na hranice a růžencem „zachránili Polsko i svět“.

Sobotní akce vyzvala věřící, aby se vydali na hranice a růžencem „zachránili Polsko i svět“.

Cílem akce, která se uskutečnila v sobotu 7. října, tedy v den památky Panny Marie Růžencové, bylo shromáždit co nejvíce věřících na hranicích Polska a vytvořit tak velký lidský řetězec společně se modlící růženec. Věřící se sešli na břehu Baltského moře i na vrcholcích hor, modlitby se uskutečnily rovněž na letištích. Server televizní stanice TVN24 přinesl informaci, že akce se zúčastnilo až milion osob.

Podle organizátorů se jednalo o pokus zasadit se kolektivní modlitbou o záchranu světa a pokoj na zemi. Růženec má podle nich zvláštní význam, jelikož v polské katolické tradici je Panna Marie královnou Polska. Minulý rok se k ní přidal i Ježíš, který byl v slavnostním ceremoniálu, jehož se účastnil i Prezident Andrzej Duda, prohlášen králem Polska.

Někteří účastníci si ale mírumilovné poslání akce interpretovali po svém jako obranu Polska před islamizací. Ne náhodou se modlitba konala právě 7. října, tedy v den výročí bitvy u Lepanta roku 1571, kdy podle organizátorů křesťanské síly „zachránily Evropu před islamizací“ tím, že zabránily expanzi Osmanské říše. Akci podpořili i politici jako místopředseda Sejmu Stanisław Tyszka, který podle TVN uvedl, že právě díky kříži a růženci se podařilo polskému králi Janu Sobieskému porazit Turky u Vídně v roce 1683. Premiérka Beata Szydło akci podpořila na Twitteru. Výpovědi politiků poukazují na úzké propojení mezi katolickou církví a vládou s její antiimigrační politikou. Akci finančně podpořily státní podniky, účastníky na hranice za symbolickou částku sváželi státní regionální dopravci.

O antiislámské povaze akce informovala i zahraniční média jako BBC či Newsweek, která přinesla výpovědi účastníků v tomto duchu. Věřící budou moci být s vyslyšením svých modliteb spokojení; polská vláda odmítá nařízení Evropské unie na přerozdělení uprchlíků a žádné migranty z islámských zemí do Polska v nejbližší době pustit nehodlá.

 

Čtěte dále