R.U.R. – Rozkoš univerzálních robotek

S rostoucí oblibou robotů k uspokojování pohlavních tužeb rostou i obavy z toho, k čemu byznys s nimi povede.

Mít sex s ex-přítelkyní, která se odstěhovala na druhý konec světa nebo s vaší oblíbenou popovou hvězdou nebude do budoucna žádný problém. Ze silikonu vám na míru vymodelují sexuální robotku podle vašich představ: sex kdykoli si zamanete, pak zavřít do skříně nebo poslat dělat něco jiného, třeba uklidit. Zapínat mluvící mód jen tehdy, když máte náladu. A když si chcete nasimulovat rozkoš z nekonsenzuálního sexu, stačí zapnout „rape mode“ a svou robotku si znásilnit. Příchod sexuálních robotů do našich ložnic a sex byznysu mění chápání milostného aktu. Mění naše představy o tělesnosti. Posouvá hranice možného.

Její tělo, moje volba

Sexuální robotky a roboti se měly stát nástrojem, jak pomoci sexuálně znevýhodněným lidem. Debaty o sexuálních robotech pro fyzicky znevýhodněné nebo pro lidi se speciálními sexuálními preferencemi se ale ještě neuzavřely, a na trhu už je celá škála sexrobotek – stojí před námi připravené kdykoli a jakkoli uspokojit naše potřeby, ukojit náš sexuální pud, umožnit nám prožít nevyřčené sexuální fantazie.

Co s námi udělá moment, kdy nebudeme mít náladu na sex a partner nebo partnerka vytáhne ze skříně naši robotickou napodobeninu.

Sexuální robot je stroj. Stroj, který si vymodelujete do tvarů, které odpovídají vašim představám, do různé míry formovaných popkulturou a samozřejmě taky pornem. Nevím, jak jinak si vysvětlit, že nabídka sexuálních robotek napodobuje soutěž královny krásy v krajkovém prádle s velkým poprsím. Díky technologiím nebudete už nikdy muset mít v posteli ženu, která neodpovídá vašim představám – jakkoli jsou odtržené od reality.

Ve Vídni dokonce kvůli sexrobotkám přicházejí o místa ženy, pracující v sex byznysu. Nahrazují je robotky, které se staly populárnějšími než skutečné ženy. Myslím, že to má více důvodů než jen do dokonalosti dotažený vzhled pornoherečky. Sex s umělou pannou nemusí být třeba považován za nevěru, zatímco sex s jinou ženou takto chápán být může. Za sex se ženou s nevěstince se máte stydět, při sexu s robotkou to odpadá. Vyzkoušet sex s robotem navíc může představovat zásadní zkušenost současnosti, podobně jako si vyzkoušet virtuální realitu. Nemusí jít přitom vždy o sex, spíš o zážitek z nové technologie.

Je to ale jen propracovanější a dražší způsob masturbace. Pokud chcete splnit své fantazie, nemusíte je svěřovat člověku, nastavíte je v menu sexuální robotky. Může se další odvětví, specializující se na něco tak specifického, jako je uspokojení libida, stát byznysem v rukou výrobců robotů a majitelů robordelů? A budeme nakonec opravdu uskutečňovat naše fantazie? Může se stát, že se postupně unifikujeme a sami se staneme sexuálními robotkami a roboty.

Znásilni svůj stroj

Sexuální robotky mohou mít nově také „frigidní mód“. Smyslem této funkce je umožnit vám robotku znásilnit. Bude totiž nastavená tak, aby sex nechtěla, a vy si ji mohli vzít „proti její vůli“. A tak si můžeme pořídit věrné napodobeniny dětí, odmítavých žen, můžeme vlastnit atrapy vlastních matek a otců, dětí našich přátel, své oblíbené zpěvačky. A všechny je můžeme osouložit pokaždé, když se nám bude chtít. Ale je třeba naplnit každou naši fantazii?

Sex s robotem – to je sex, při kterém nedostáváte skutečnou odezvu, nepředáváte energii, necítíte vůni, je to sex bez příběhu toho druhého. Je to masturbace na vysoké úrovni, ale nic než masturbace. Stroj nemá vůli, a tak ho vlastně nikdy nemůžete znásilnit, ale také sex s takovým strojem nikdy není konsenzuální. Je to jednostranné rozhodnutí. Je to jako použít mixér. Ale skutečný sex nemá s použitím mixéru nic společného.

Myslím, že takzvaná hra na znásilnění, která se ukázala při loňských výzkumech jako velmi častá sexuální fantazie, je hrou na hledání hranic. Ve skutečnosti ale nemá taková hra se znásilněním nic společného. Při znásilnění překračujete hranice tak moc, že druhý cítí strach o život, ponížení, hanbu, odpor. Nic, co může být vzrušující. Naopak při hře na hledání hranic se pohybujete po okraji na základě důvěry druhého. Robot ovšem nic takového neprožívá, jeho limity jsou nastavené továrnou a výrobcem. Leda by se sám stal sexuálním násilníkem. Anebo z vás násilníka udělal. Již nyní se objevují názory, že sexuální násilí na robotech stimuluje sexuální násilí na skutečných ženách.

Sexrobotky přinášejí mnoho otázek, dotýkají se našeho nejosobnějšího a nejintimnějšího. Zatímco lidé utrácejí velké peníze za tyto sexuální robotické pomůcky, zapomínáme si klást otázky etické. Proč potřebujeme, aby roboti nahrazovali něco tak lidského jako sex? Proč chvíle, které mají být intimní, hluboké, vzájemné a radostné, chceme sdílet s robotkami a roboty, a ne s lidmi? Co s námi udělá moment, kdy nebudeme mít náladu na sex a partner nebo partnerka vytáhne ze skříně naši robotickou napodobeninu nebo robotku, která vypadá jako Scarlett Johanssonová?

Autorka je dokumentaristka a publicistka.

 

Čtěte dále