Odbory a aktivisté v Německu narušili provoz Amazonu

Předvánoční nákupní horečku začínající s „Black Friday“ zahájily odbory v německém Amazonu protestní stávkou.

Odborový svaz ver.di svolal již po čtvrté stávku zaměstnanců Amazonu, a to přímo na takzvaný Black Friday, kdy akčními nabídkami startuje předvánoční nákupní horečka. Stávkovalo se v šesti distribučních skladech po celém Německu a také v jednom skladu v Itálii. Požadavkem německých odborářů bylo zvýšení platů, zlepšení pracovních podmínek a přechod na kolektivní smlouvu pro zaměstnance v maloobchodě a zásilkovém prodeji. Vedení společnosti se totiž řídí podle nižších mezd nastavených v odvětví logistiky. Amazon je dlouhodobě známý špatnými pracovními podmínkami, všudypřítomnou kontrolou zaměstnanců, tvrdě vymáhaným systémem pravidel nebo i tlakem na udávání svých kolegů. Na jednom z pracovišť Amazonu tak byla například vypsána „soutěž“ v udávání nadřízených za porušování bezpečnostních pravidel. Nesla název Safety Fun Game a účastníci v ní mohli vyhrát dron. Amazon se ke stávkám zpravidla příliš nevyjadřuje. Zákazníky tentokrát ujistil, že nedojde k ochromení provozu a italským pracujícím připomněl, že v zemi s dlouhodobě vysokou nezaměstnaností nabídl dva tisíce pracovních míst.

Jiná vize budoucnosti

Na černý pátek se toho ovšem v Německu dělo víc. Kolektivy organizované v radikálně levicové síti Ums ganze! připravily kampaň nazvanou „Make Amazon Pay“, v rámci níž připravily přednášky, demonstrace a přímé akce. Několik stovek lidí tak protestovalo v Lipsku a Berlíně. Během akce nazvané „Block Black Friday“ se přes masivní účast policie podařilo na chvíli zablokovat výdejní centrum Amazonu. Aktivisté a odboráři tak pokračují ve strategii tzv. sociální stávky, kterou zkoušeli uplatnit už při blokádě přístavu při summitu G20 v Hamburku. Spojení aktivistů z neparlamentní levice a odborářů ukazuje nové možnosti boje za zaměstnanecká práva. „Bojujeme i o to, abychom mohli společně určovat, jak chceme žít a pracovat. Nechceme tato rozhodnutí přenechávat šéfovi Amazonu Jeffu Bezosovi,“ řekla mluvčí kampaně Maria Reschke.

Páteční akce ukazují možnosti koalic mezi radikální levicí a odbory i nových politických strategií, jako jsou sociální stávky.

Jeff Bezos, který se nedávno stal nejbohatším mužem světa, není ovšem jen šéfem firmy s monopolním postavením, ale také nadšeným vizionářem. Nahrazení zaměstnanců skladů roboty se již na několika místech zkouší, Bezos jde však ještě dál. Zásilky mají být doručovány pomocí dronů až do domů, bez ohledu na to, jestli jsou příjemci doma. V budoucnosti se pak má Amazon napojit na síť „chytrých měst“ a „chytrých domácností“ a většina služeb má být plně automatizována. „Je toho ještě tolik, co musí být teprve vynalezeno. Je toho tolik nového, co se teprve stane. Lidé nemají tušení, jak účinný internet jednou bude a že na této velké cestě stojíme stále na samém začátku,“ nešetří Bezos nadšením.

Oproti tomu jedním z cílů protestu je podle organizátorů ukázat, že utopie dokonalé dostupnosti zboží a služeb stojí na ubíjející práci statisíců lidí po celém světě. V jejich případě nelze mluvit o technologiích sloužících člověku, ale spíše naopak. Každý pohyb zaměstnance Amazonu je již teď organizován podle algoritmů, které přesně určují práci. Ne náhodou jedno z hesel, která provolávali protestující, znělo: „Jsme lidé, ne roboti.“

Chytré sklady v Dobrovízi

Obrovský distribuční sklad Amazonu je už několik let i v české Dobrovízi, vzdálené jen několik kilometrů západně od Prahy. Zaměstnává tisíce lidí z Ústeckého kraje. Ve srovnání s obecně podhodnocenou cenou práce v českém prostředí je Amazon schopen nabídnout pro mnohé relativně slušnou mzdu, která ovšem představuje jen polovinu toho, co si vydělají v Amazonu Němci. Na rozdíl od jiných zaměstnavatelů navíc Amazon neuplatňuje rasistická měřítka na výběr zaměstnanců a práci v něm tak našlo i mnoho Romů. Podmínky tvrdé kontroly, které jsou většinou zdůvodňovány obavami o bezpečnost, jsou však v Dobrovízi stejné jako všude na světě. O tom, jak byl stíhán za to, že se nedrží při chůzi po schodech zábradlí nebo že o několik vteřin přetáhl předepsanou pauzu, napsal minulý rok reportáž pro Lidové noviny Ondřej Vyhnanovský. V reakci na diskuse o špatných podmínkách rozjel český Amazon kampaň, ve které představuje své šťastné zaměstnance a otevírá sklady pravidelně pro návštěvníky z řad veřejnosti, které pak nechává obdivovat chytré osvětlení, které samo ví, kdy se zapnout, nebo systém na rekuperaci tepla.

I v Česku už se ale podařilo založit v Amazonu odborovou organizaci. Vzhledem k proslulé antiodborářské politice Amazonu už jen to lze považovat za úspěch. Odborová organizace je součástí Odborového svazu pracovínků obchodu a podle tweetu starého necelé dva týdny se prý „odbory v Amazonu konečně nadechly“.

Sloužit podle předpisu

Odbory ver.di usilují o splnění svých požadavků už několik let a zatím nepříliš úspěšně. Je pravděpodobné, že ani poslední akce nepřiměje Amazon k zásadnější reakci. Na místě je ale i trocha optimismu. Páteční akce ukazují možnosti koalic mezi radikální levicí a odbory i nových politických strategií, jako jsou sociální stávky. Digitální kapitalismus stále potřebuje fyzickou práci nebo třeba silnice, po kterých zboží převáží. To otevírá možnost ukázat, že do naší společné budoucnosti stále mohou promlouvat i ti, kterým se nepodařilo být nejbohatší na světě. Tam, kde se nedaří organizovat koordinované akce, zbývají ještě další možnosti odporu. Třeba ta, kterou němečtí dělníci pojmenovali „služba podle předpisu“ a která spočívá v tom, že pokud zaměstnanci Amazonu doslova dodrží všechna předepsaná pravidla, ukáže se, že pracovat vlastně není možné.

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále