Fotogalerie: Proti politice strachu – II. část

Odpůrcům nacionalismu se podařilo zablokovat hlavní příjezdové cesty ke kongresu ultrapravicových stran. Wilders i Le Pen museli jet po polní cestě.

V sobotu 16. prosince se sešlo před budovou Národního archivu na Chodově asi 250 lidí, kteří protestovali proti sjezdu špiček evropských krajně pravicových stran z frakce Evropy národů a svobody (ENF). Pokračovala tak dvoudenní akce Proti politice strachu, pořádaná koalicí levicových a protirasistických skupin. Cílem shromáždění bylo nenásilné zablokování tří příjezdových cest k Top Hotelu Praha, kde se kongres konal.

V 16 hodin se účastníci demonstrace rozdělili do tří barevně odlišených skupin, takzvaných prstů – první z nich se vydal z Klapálkovy ulice, druhý zablokoval ulici Archivní a poslední přehradil Klíčovu. Každá ze skupin měla v daném místě nahlášené shromáždění, policie především asistovala při usměrňování dopravy a při blokádách téměř nezasahovala. K menšímu konfliktu došlo pouze v Klapálkově ulici, když se blokádou pokoušelo projít několik představitelů ENF a těžkooděnci se jim vydali na pomoc. Byla mezi nimi europoslankyně Janice Atkinson, která byla v roce 2015 vyloučena z britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) za poškození dobrého jména strany. Po setkání s odpůrci si pak do médií stěžovala, že byla brutálně napadena. Na adresu demonstrantů vzkázala: „Tihle lidé by měli být zatčeni a odvedeni. Abychom mohli projít a pokračovat v demokracii.“ Spolu s ní si cestu na sjezd razil i europoslanec z francouzské Národní fronty Gilles Lebreton.

Hlavní hvězdy konference Marine Le Pen i nizozemský pravicový populista Geert Wilders museli kvůli blokádě hlavních příjezdových cest jet oklikou po polní cestě. Do hotelu dorazili se zpožděním, takže se začátek kongresu posunul o několik desítek minut. Po 18. hodině se tři skupiny demonstrantů sešly před vchodem do Top Hotelu, kde skandovali antifašistická hesla a pouštěli hlasité techno. Pořadatelé hodnotili protestní akci jako úspěšnou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále