Holčičí muzika podle Bona

Frontman skupiny U2 a světová celebrita Bono Vox přišel s tezí, že současná hudba je moc „holčičí“.

Frontman skupiny U2 Bono Vox na sebe naposledy upozornil jako jeden z protagonistů kauzy Paradise Papers, která v plné šíři odhalila jeho propracované strategie neplacení daní. Zpěvák se teď u příležitosti vydání čtrnáctého alba U2 nazvaného Songs of Experience v rozhovoru pro Rolling Stone nechal slyšet, že současná hudební produkce jako taková je „hodně holčičí“. Podle Bona v současné hudbě chybí prostor pro vyjádření maskulinní agrese. Jedinou výjimkou je pak podle něj hip hop.

Jessie Thompson, kulturní publicistka deníku Evening Standard, zase na Twitteru píše: „Bono si myslí, že je hudba moc holčičí a není v ní dost hněvu? Já jsem holka, a když mi do telefonu nahrál album U2, aniž by se mě zeptal, byla jsem rozhněvaná dost.“

Reakce na rockerův sexistický výrok na sebe ovšem nenechaly dlouho čekat. Ozvala se například novinářka Roisin O’Connor, která v článku pro The Independent mimo jiné poukazuje na to, že pódiím velkých festivalů stále dominují bílí muži (Muse, Kasabian, Eminem, Foo Fighters, Radiohead…) a Bonovi mimo jiné vyčítá, že maskulinní agresi a hněv vyzdvihuje jako hnací motor dobré rockové hudby. Pokud Bono v dotyčném rozhovoru uvádí jako příklad sympaticky agresivní hudby The Who, hudební publicistka Roisin O’Connor mu oponuje s tím, že za kvalitou The Who stojí spíš talent než agrese. Chvála agrese je podle ní problematická ale především z toho důvodu, že je spojena se sebedestruktivním chováním nebo domácím násilím.

Jessie Thompson, kulturní publicistka deníku Evening Standard, zase na Twitteru píše: „Bono si myslí, že je hudba moc holčičí a není v ní dost hněvu? Já jsem holka, a když mi do telefonu nahrál album U2, aniž by se mě zeptal, byla jsem rozhněvaná dost.“ Album Songs of Innocence z roku 2014 se totiž U2 spolu s iTunes rozhodli zdarma a bez optaní nahrát na účet všem uživatelům a uživatelkám služby iTunes. Další komentáře připomínají výrazné hudební počiny současnosti, které mají na svědomí ženy a zároveň rozhodně nejsou v pejorativním smyslu „holčičí“, od Pussy Riot po Beyoncé a její album Lemonade.

 

Čtěte dále