Zaměstnanci Amazonu pracují 55 hodin týdně a usínají ve stoje

Pracovníci britských velkoskladů se před Vánoci hroutí únavou a odvážejí je sanitky.

Podle britského deníku Daily Mirror mají zaměstnanci v Amazonu tak dlouhé směny, že kolabují únavou. Někteří z nich musí povinně pracovat přesčasy, takže v práci tráví před Vánoci i 55 hodin týdně. Reportér Alan Selby pracoval pět týdnů v jednom z největších firemních skladů v Evropě v britském Tilbury, odkud se odesílá 1,2 milionu balíků ročně. Poslední směnu odpracoval na Černý pátek, kdy poptávka vrcholí a firma vydělá navíc asi 1,8 miliardy liber za jedinou noc. Na skrytou kameru zachytil pracovníky usínající ve stoje, kteří údajně musí odbavit dva balíky za minutu. Selby popisuje, jak pro dělníky, kteří se zhroutili a nezvládali plnit náročné normy, přijížděly sanitky.

Selby popisuje, jak pro dělníky, kteří se zhroutili a nezvládali plnit náročné normy, přijížděly sanitky.

Novinář měl zabalit sto dvacet položek za hodinu, podle plánu to mělo být dokonce dvě stě položek. Jeho hodinová mzda byla 8,20 libry, což je v přepočtu asi 238 korun. Vedení podle něj krátilo osobní přestávky, během kterých si mohou pracovníci a pracovnice zajít na záchod. Podle Daily Mirror dopadají špatné pracovní podmínky a především nesplnitelné a vyčerpávající normy na duševní i tělesné zdraví zaměstnanců. Jeden z nich řekl Selbymu: „Proč si nemůžeme sednout, když je klid a není tolik práce? Jsme lidé, ne otroci a zvířata.“ Jiný pracovník dodal: „Čekal jsem, že to bude moderní provoz, kde pracují roboti, ale otevřelo mi to oči.“

Reportér popisuje, že ve skladu je jen umělé světlo, takže rozdíl mezi dnem a nocí není znát. Pracovníci navíc přelepili hodiny na zdech páskou, aby jim nepřipomínaly, kolik času jim ještě zbývá do konce směny. Normy na počty odbavených balíků řídí počítače, které sledují každý pohyb zaměstnanců. Pracovníci mají neustále strach, že plán nesplní a dostanou vyhazov. Selby zmiňuje, že jednoho kolegu odvezla sanitka, když se zhroutil při práci. Další pracovnici museli ošetřit, když dostala panický záchvat poté, co se dozvěděla, že musí pracovat přesčas během Vánoc.

Amazon je je jedním z největších maloobchodů v Evropě, kde za rok 2016 vydělal 21,6 miliardy euro. Korporace má ovšem sídlo v Lucembursku a na daních ze zisku odvedla pouhých 16,5 milionu eur. Zakladatel Amazonu Jeff Bezos letos překonal Billa Gatese a stal se nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 97,6 miliardy dolarů. Špatné pracovní podmínky však nezůstávají bez odezvy. Odborový svaz ver.di svolal již po čtvrté stávku zaměstnanců Amazonu. Na Černý pátek se stávkovalo v šesti distribučních skladech po celém Německu a také v jednom skladu v Itálii. Němečtí odboráři požadují zvýšení platů, zlepšení pracovních podmínek a přechod na kolektivní smlouvu pro zaměstnance v maloobchodě a zásilkovém prodeji.

[wpforms id=“33733″ title=“false“ description=“false“]

 

Čtěte dále