Živě: Zeman znovu

Saša Uhlová a Pavel Šplíchal přinášejí zprávy z volebních štábů obou finálních kandidátů na prezidenta.

Je rozhodnuto. Miloš Zeman se i podruhé stává vítězem přímé prezidentské volby a stane se hlavou státu pro období 2018 až 2023. Jiřího Drahoše poraží o několik procentních bodů. Volební účast byla přes 65 procent.

Ve štábu Miloše Zemana v chodovském Top Hotelu je už od půl druhé Saša Uhlová. Novináři dostali k dispozici menší místnost, na místě bylo připraveno drobné občerstvení. Přátelé a podporovatelé Miloše Zemana sedí v jiné místnosti. Je mezi nimi i senátor Jan Veleba, který provolával, že „pravda určitě zvítězí“. Krátce po třetí hodině, kdy už byly sečteny tři čtvrtiny hlasů, se začalo ozývat tleskání a skandování. V tu chvíli už bylo vysoce pravděpodobné, že Zeman v klání zvítězí. Sál, který skandoval „Ať žije Zeman!“ nebo „Venkov vítězí“, roztleskával právě Veleba. Příchod Zemana se očekává kolem čtvrté hodiny.

Pro novináře nebyly připraveny židle, většina z nich sedí na zemi. Nálada mezi nimi je dobrá, většina z nich říká, že se s výsledkem už smířili.

V táboře Jiřího Drahoše mezitím panuje mnohem depresivější atmosféra. Zaznívají výroky o tom, že nebude mít smysl vyjíždět kamkoliv z Prahy. „Zůstávám ve své bublině,“ říkají lidé na cigaretě před Kongresovým centrem, kde štáb Jiřího Drahoše sídlí. Mezi podporovateli Jiřího Drahoše je i Michal Horáček. Čeká se defacto jen na to, až Jiří Drahoš oficiálně přizná svou porážku.


Rozhodla debata na Primě?

Šéf agentury Median, Daniel Prokop, uvedl na svém twitterovém účtu, že ještě v pondělí Miloš Zeman lehce ztrácel. Preference nabral během dní, kdy účinkoval v televizních debatách Novy, TV Barrandov a také v prvním duelu na Primě. Ten byl podle mnohých odborníků pro Jiřího Drahoše úplným propadákem. Je tedy možné, že to byly právě mediální zápasy, které tyto volby rozhodly.

 

 

Poražený vítěz, vítězný poražený? 

Krátce před čtvrtou hodinou přišel do svého štábu Jiří Drahoš. Všichni jásají. Zahajuje svou tiskovou konferenci. „Nezvítezili jsme, ale ani neporhráli“, říká. Dodává také, že energie, kterou se podařilo vybudovat, jen tak nezmizí. Za každou větou následuje bouřlivý jásot. Hodně lidí je dojatých. Drahoš také oznamuje, že nehodlá odejít z veřejného života. Lidé mu postupně gratulují. „dámy a pánové, nekončíme!“ hřímá Jiří Drahoš. Lidé skandují jeho jméno. Zpívá se hymna. Drahoš ve svém projevu Miloši Zemanovi pogratuloval. Zeman nakonec zvítězil poměrem 51,67 ku 48, 33. „Upřímnou sostrast,“ říkají si lidé mezi sebou.

Na příchod Miloše Zemana se stále čeká, měl by dorazit každou chvíli. Na pódiu v Top Hotelu jsou nachystaná tři oranžová křesílka, kam si sedne Miloš Zeman a další dva lidé. S Milošem Zemanem je podle dostupných informací i Milan Chovanec. Je tedy celkem jasné, kam se začne ubírat politika ČSSD. Dá se spekulovat i o tom, že nás čeká vláda ANO s podporou sociálních demokratů a SPD nebo KSČM.

 

Miloš Zeman před novináře a podporovatele stále nepředstoupil. Všichni jsou namačkaní, Saša Uhlová je zkorucená pod televizními kamerami. Volební mapa České republiky vypadá pro tyto volby takhle. Miloš Zeman zvítězil ve velké části volebních okrsků, podpora Jiřího Drahoše převládala ve větších městech. Nic překvapivého.

 

Návrat jízlivého krále

U Jiřího Drahoše se už nic neděje. Miloš Zeman přichází mezi příznivce. Ozývá se hlasitý jásot, všichni skandují „Zeman! Zeman!“. Přichází v doprovodu ochranky a své ženy Ivany i dcery Kateřiny. Ze všeho nejdříve – jako pokaždé – předává květiny své „milované ženě“. Potlesk je spíše vlažný, v sále je totž hodně novinářů. Květinu předává Zeman i své dceři. Zeman vtipkuje. „Milý moji přátelé,“ začíná svůj projev. Za ním stojí Chovanec, Okamura a Nejedlý. To je, myslíme, jasný signál. Zeman děkuje všem voličům, hlavně těm v krajích, kde zvítězil. Hlas mu dalo 2 800 000 lidí. Zeman si to vykládá jako posílení své důvěry a věří, že tuto důvěru nezklame. „Ať žije Zeman!“ ozývá se sálem. Zeman je uklidňuje a děkuje i voličům Jiřího Drahoše a přiznává, že jeho vítězství bylo relativně těsné – o to větší je prý slast z vítězství. Za chvíli bude zpívat Daniel Hůlka hymnu. Ještě předtím ale Zeman ohlašuje, že toto je jeho poslední politické vítězství. Nebude už žádná další porážka. Zeman ohlašuje, že nebude iniciovat změny v Ústavě, a že tedy bude už jen prezidentem. Vzpomíná na svůj celý politický život. „Chce – li někdy někdo v politice prosadit, musí mít za sebou organizovanou sílu.“ Mluví o tom, že jakmile ČSSD opustil, šly její preference strmě dolů. Ve svém projevu dál uráží novináře a vzývá Františka Ringa Čecha. Oproti debatě v Rudolfinu můžeme sledovat návrat skutečného Miloše Zemana, se všemi jeho jedovatými poznámkami a jízlivým způsobem komunikace. Ihned po usazení a spuštění tiskové konference se Zeman pustil do novinářů a začal je urážet.
Zeman nebude měnit svůj tým na Hradě, na otázku novinářky Andrei Procházkové z Respektu uvedl, že poprosí Zdeňka Bakalu, aby mu dělal experta na tunelování. Dovoleny byly jen tři otázky, poslední z nich směřovaná od MF Dnes, se týkal Okamury a Chovance na pódiu. „Dáváte tím signál Andreji Babišovi, s kým má jít do vlády?“ ptala se MF Dnes.

Na pódiu jsou skoro jen muži, jedinými ženami v kruhu kolem Miloše Zemana jsou jeho manželka a dcera a Alex Mynářová. Ti, kteří staronového prezidenta doprovodili na pódium, nám dávají jasný signál, kam bude Zemanova politika dál směřovat. Můžeme očekávat těšnější příklon k nacionálnímu autoritářství, další sbližování Zemana s Okamurou, vymazání levicové politiky z mapy České republiky, Andreje Babiše premiérem a pravděpodobně návrat ČSSD do vlády, tentokrát pod vedením Milana Chovance. Bude zajímavé sledovat i mediální reprezentci – víc než kdy jindy budou v ohrožení veřejnoprávní média, už tak dost uvolněné ruce privátních kanálů typu TV Barrandov se ještě rozváží a budou Zemanovi dělat stafáž.
Další pětiletka se Zemanem je ale i příležitostí, jak rehabilitovat občanskou politiku, jak ji vrátit do ulic a restaurovat levicová témata. Nic jiného nám totiž asi nezbývá. Je víc než jasné, že Zeman bude chudými lidmi dál pohrdat, společnost dál rozdělovat. V koalici s Babišem, Chovancovou ČSSD a Tomiem Okamurou to může znamenat strmý pád velké části veřejného prostoru. Role prezidenta je sice symbolická, jeho napojení na Babišovu vládu ale bude reálné. Jedno je jisté: čekají nás všechny krušné časy.

 

Čtěte dále