Alt-right prohrává se superhrdiny

Facebook zrušil skupinu, která po uživatelích žádala, aby na stránce Rotten Tomatoes dávali očekávanému trháku Black Panther negativní hodnocení.

Facebooková skupina s názvem Down With Disney’s Treatment of Franchises and Its Fanboys, jejíž správce se hlásí ke hnutí alt-right, je od neděle nedostupná. Důvodem k zásahu Facebooku je vytvořená událost s názvem Give Black Panther a Rotten Audience Score on Rotten Tomatoes, která od téměř čtyř tisíc příznivců skupiny požadovala, aby film záměrně hodnotili negativně.

Vesmírný safe space pro muže

Rotten Tomatoes je agregátor filmových recenzí, který vedle kritiků zaznamenává i hodnocení obyčejných diváků. Obě hodnoty tak lze vzájemně porovnávat pro jasnější představu o filmu. Jistou kontroverzi nedávno vyvolalo nesourodé hodnocení posledních Hvězdných válek, u nichž momentálních 91 procent pozitivních recenzí od kritiků kontrastuje s pouhými 48 procenty od diváků. Právě správce zmíněné skupiny se pochlubil webu Huffington Post, že za výsledek nesou zodpovědnost její příznivci, kteří využili naprogramované boty, aby filmu dávaly nízká hodnocení. Důvodem k „útoku“ byla prý nespokojenost fanoušků s tím, že film nerespektuje historii série, že se v ní objevuje více žen, a také obava, že by se z postav Poea Damerona a Luka Skywalkera mohli stát gayové. Podle správce skupiny by rovněž muži měli být „ve společnosti znovu ustanoveni jako vládci“.

Členům zrušené facebookové skupiny zkrátka a jednoduše vadí černošské osazenstvo, které filmu odehrávajícímu se ve fiktivní africké zemi Wakanda, dominuje.

Skryté hrozbě sociální spravedlnosti se rozhodl po svém čelit také jeden z fanoušků série tím, že z filmu všechny ženy vystříhal a konečné šestačtyřicetiminutové dílo s názvem The Last Jedi: De-Feminized Fanedit (aka the Chauvinist Cut) zveřejnil na databázi torrentů The Pirate Bay. „Shodou okolností jsou ženy rovněž vystřiženy z tvůrcova milostného života,“ okomentoval dílo jeden z uživatelů Redditu. I samotní tvůrci a herci se na Twitteru snažení bojovníka za práva mužů vysmáli.

Prostě jen vášniví fanoušci DC

Právě na „úspěch“ útoku na Hvězdné války (i když Rotten Tomatoes tvrdí, že hodnocení zmanipulované není) se odvolával doprovodný text události navádějící k sabotování hodnocení Black Panthera, filmu, který jde do kin 16. února a jehož distributorem je stejně jako v případě Hvězdných válek společnost Walt Disney Studios Motion Pictures. Text kritizuje disneyovské obchodní praktiky a snahu zdiskreditovat konkurenční franšízu DC Extended Universe, třebaže blíže nespecifikuje důvod. Uživatelé na internetu diskutují o tom, zda kritici, kteří jsou zároveň fanoušci Marvelu, nedávají záměrně špatná hodnocení filmům z univerza DC, které vlastní Warner Bros. A jedním z důvodů prý může být to, že Marvel na poli superhrdinské filmové produkce dominoval tak dlouho, že jakákoli odchylka od zavedených forem vyprávění se nesetká s přízní. Tyto spekulace ale nepřipouštějí, že filmy Zacka Snydera jako Batman vs. Superman nebo Liga spravedlnosti jsou zkrátka k ničemu.

Konspirativní rámování naznačující, že jde o boj nespokojených srdcařů a fanoušků DC proti zlodušskému konglomerátu s názvem Marvel, ale těžko může zakrýt fakt, že členům zrušené facebookové skupiny zkrátka a jednoduše vadí černošské osazenstvo, které filmu odehrávajícímu se ve fiktivní africké zemi Wakanda, dominuje. Tomu nahrává vyjádření Rotten Tommatoes, které v reakci na stránku ve čtvrtek odsoudilo hate speech na svých stránkách a slíbilo její přísný monitoring, a páteční prohlášení Facebooku, které vyzdvihuje různost názorů a perspektiv, ale vyhrazuje se proti šikanování a šíření nenávisti. „Chceme, aby byl Facebook prostor, v němž budou názory spolu s osobní bezpečností chráněny a respektovány,“ jak informuje Hollywood Reporter.

Do filmu Black Panther jsou vkládány obrovské naděje a ilustrují to už jen rekordní počty předprodaných lístků. „První vlna reakcí po pondělní předpremiéře v Los Angeles obsahuje superlativy, které jsou nebývalé i pro ty nejlepší marvelovské filmy,“ shrnuje The Washington Post. Embargo na recenze padne až v úterý, ale už teď lze slyšet hlasy, které chválí, jak se film bez zábran vypořádává s otázkami reprezentace a identity. ReBecca Theodore-Cachon z Entertainment Weekly například píše, že reprezentace černošských žen v ní vyvolala pocit, že je „konečně viděna“. Na důležitost černošského superhrdiny pro fanoušky superhrdinských filmů poukázal na svém Twitteru i spisovatel Clint Smith: „Myslím, že lidé pořád nechápou, co Black Panther pro děti znamená. Dítě se podívá na plátno a uvidí sebe sama jako hrdinu (vlastně skoro celé obsazení!) superhrdinského filmu. To je pro dítě strašně silná věc.“

Individua z alt-right si jistě najdou cestu, jak film pošpinit. Autentické radosti milionů dětí (i dospělých) z celého světa, které jejich patetické bojůvky absolutně nezajímají, ale zabrání jen velmi těžko.

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále