Meteorologové už nevydrželi další Trumpův bullshit

Donald Trump prohlásil, že místo globálního oteplování tady máme ochlazování. Americká meteorologická společnost ho musela vyškolit v otevřeném dopise.

V lednovém televizním rozhovoru Trump zabrousil do klimatologie a v reakci na rekordní mrazy, které zasáhly USA, prohlásil: „Máme ochlazování a máme oteplování. Podívejte, dřív to nebyla klimatická změna, ale globální oteplování. To moc dobře nefungovalo, protože všude začala být příliš velká zima.“ Trump tak papouškuje jednu z dezinformací, kterou zásobují svět ropné a uhelné elity, aby se vyhnuly riziku státních regulací, zdanění a také zmátly veřejné mínění.

Ostatně nejvýše postavený ministr Trumpovy vlády Rex Tillerson je bývalý generální ředitel ropného gigantu ExxonMobil. Desetiletí organizoval (a dost možná skrze skryté financování podporuje i dnes) dezinformační hnutí pokoušející se diskreditovat klimatickou vědu. Interní dokumenty získané z ExxonMobilu ukazují, že interní firemní výzkum rizika klimatických změn znal, ale v zájmu udržení zisků se vedení rozhodlo klamat veřejnost. Ropný průmysl přitom používal stejné praktiky, instituce a organizace jako tabákový průmysl. Tak jako se tabákové firmy snažily zakrýt vědecké poznatky o souvislosti rakoviny plic a kouření, ropné společnosti se zase snaží zakrýt poznatky o souvislostech mezi spalováním fosilních paliv a globálním oteplováním. Tabákové firmy nakonec skončily u soudu a byly donuceny zaplatit astronomické částky v řádech stovek miliard dolarů, rozpustit lobbistické skupiny a zveřejnit své interní materiály.

ExxonMobil teď podobně jako další velké ropné společnosti putuje za své nekalé praktiky k soudu, což nápadně připomíná kauzy známé z tabákového průmyslu. Trump a jeho snaha zabránit probíhající transformaci energetického průmyslu je tak posledním horkým želízkem v ohni globálních ropných elit.

Nicméně Trumpovo vyjádření o tom, že žádné globální oteplování neexistuje, protože „všude je příliš velká zima“, je už tak za hranicí racionální diskuze, že se Americká meteorologická společnost musela vyjádřit otevřeným dopisem. Mimo jiné v něm píše: „Bohužel tyto a další komentáře v uvedeném rozhovoru nejsou konzistentní s vědeckými pozorováními po celém světě ani s vědeckými závěry, které z těchto pozorování vyplývají.“

Ve vědecké komunitě totiž panuje už léta naprostý konsenzus, že klimatická změna je reálná a Země se otepluje. Vzrůstající rychlost oteplování navíc vzbuzuje obavy, že nastává pěkný malér. A to nejen mezi vědci, ale i mezi americkými tajnými službami a armádou. A ropný průmysl se z toho snaží vytřískat peníze, dokud to jde. Na úkor nás všech, ale především našich dětí a vnoučat.

Autor je podnikatel.

 

Čtěte dále