Debata expertek: etické aspekty mužské masturbace

Jak by to vypadalo, kdyby se v médiích k mužským záležitostem vyjadřovaly ženy-odbornice? Podívejte se na video, které připravil polský deník Krytyka Polityczna.

Pro nastavení jazyku titulků klikněte vpravo dole.

Pro nastavení titulků klikněte vpravo dole.

Známe to všichni. V televizním studiu sedí pět hostů a moderátor a diskutují nejen o politice, ale také o otázkách, které se bytostně dotýkají žen: o potratech, výchově dětí a předškolní péči, genderové politice a kvótách… Všichni účastníci debaty jsou přitom muži. Také už máte dost tzv. all male panelů? V Polsku se redakce našeho partnerského deníku Krytyka Polityczna rozhodla, že to tak nenechá. Až příliš často vypadají televizní debaty nejen v Polsku jako na fotografii zachycující šest mužů diskutujících o plánovaných změnách v zákonu o potratech v populárním nedělním pořadu soukromé stanice TVN „Kawa na ławę“:

Právě téma potratů v nedávné době silně rezonovalo polským veřejným prostorem poté, co Sejm projednával možnost omezení přístupu k interrupcím. Jak by to vypadalo, kdyby se stejnou vervou o mužských záležitostech diskutovaly jen ženy? Debatu o mužských tělech bez mužů vedly moderátorka Agata Diduszko-Zyglewska a její hostky: socioložky Kinga Dunin a Elżbieta Korolczuk a publicistiky Katarzyna Wężyk a Agata Szczęśniak. Za přítomnosti stážisty Marcina diskutovaly o etických aspektech mužské masturbace.

Média bez žen jsou naší každodenní realitou

Pustíme si televizi, zapneme rádio, jdeme na debatu – a tam samí pánové. Nemáme nic proti mužům, ale myslíme si, že by bylo dobře, kdyby se veřejné debaty účastnily i ženy. Koneckonců tvoří polovinu společnosti. Z vlastní zkušenosti víme, jak často se nepřítomnost žen vysvětluje tím, že jednoduše „nemáme expertky“, které se mohou k danému tématu vyjádřit. Nelíbí se nám #Mediabezžen a chceme to změnit. Krytyka Polityczna proto vytváří celopolskou bázi expertek – Ekspertki.org.

Z polštiny přeložila Marie Iljašenko. Překlad byl podpořen z prostředků MZV ČR.

Čtěte dále