Fotoreport: Libeňský most nebourat, nerozšiřovat

Lidé protestovali proti rozhodnutí pražských radních, kteří hodlají zbourat hodnotný Libeňský most.

Asi dvě stě lidí dnes zablokovalo Libeňský most na protest proti rozhodnutí Rady hlavního města Prahy, které hodlá stavbu zbourat a postavit most nový. Pro zbourání hlasovalo sedm z jedenácti radních, proti návrhu se postavili zástupci Trojkoalice tvořené KDU-ČSL, Stranou zelených a STAN. Demonstraci svolal architekt a univerzitní pedagog František Gattermayer, který také pronesl úvodní projev. Upozornil na celkovou promyšlenost a architektonickou kvalitu mostu a kritizoval náměstka primátorky Petra Dolínka, který je odpovědný za dopravu a prosazuje demolici stavby.

Most spojující Holešovice s Libní byl uveden do provozu v roce 1928. Byl postaven podle návrhu architektů Pavla Janáka a Františka Mencla. Jedná se o jediný most v kubistickém stylu v Evropě. Za celou dobu své existence nebyl ani jednou opravován, což vedlo k jeho současnému téměř havarijnímu stavu.

Před blokádou hovořil také zakladatel iniciativy Libeňský most nebourat, nerozšiřovat Adam Scheinherr: „Řešení, které radní prosazují, je velmi neodborné. Projekt, který navrhují, je ještě z dob vlády Pavla Béma. Jeho jedinou výhodou je, že je nejrychlejší – už totiž mají stavební povolení a územní rozhodnutí. Bohužel politici absolutně nevidí, že to je hodnotná památka, která láká turisty.“ Upozornil také na to, že by demolice na dva až tři roky úplně přerušila dopravu mezi městskými částmi, které most spojuje. Radnice totiž podle něj nemá připravené řešení provizorního mostu. Po projevu Adam Scheinherra se lidé přesunuli do středu mostu a asi na deset minut zablokovali dopravu.

Kromě organizátorů protestu také promluvili zástupci Trojkoalice Jan Čižinský (KDU-ČSL), Ondřej Mirovský a Petra Kolínská (Zelení) a Hana Marvanová (STAN). Za Pirátskou stranu hovořil zastupitel Viktor Mahrik. Účastníky blokády vyzvali, aby se zúčastnili jednání pražského zastupitelstva ve čtvrtek od 17:00, kde se bude o bourání mostu rozhodovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále