Hitlerovským výrokům se konkuruje špatně

Členové Okamurova fašoidního spolku to nemají lehké. Aby si jich někdo všimnul, musí říkat ještě větší nesmysly než jejich předseda.

Líní erasmáci si prý z pobytů po Evropě vozí domů falešné představy o cizině, které naberou během nikam nevedoucího zevlování po univerzitních kampusech… Poslanci za SPD zkrátka řeknou cokoliv, co je zrovna napadne. Jak na to přišli, je asi celkem jedno. Buď na internetu, nebo něco zaslechli v sámošce. Názory na svět si má mladý člověk podle SPD vytvářet četbou Parlamentních listů, a ne mrháním veřejných prostředků na studia bůhvíkde. Tentokrát zazářil poslanec SPD Lubomír Volny, který označil studium v zahraničí za „zlatou klec“ a zdroj falešných představ o světě.

Volný by teď na svou obhajobu mohl říct, že věčný pohyb sociálně vyloučených rodin z jedné ubytovny do druhé aspoň nevytváří falešné představy o světě, jako to dělá program Erasmus, a lidé na ubytovnách jistě nejsou ve „zlaté kleci“.

Vzhledem ke struktuře hnutí SPD, které má sice v názvu přímou demokracii, ale v reálu má jeho uspořádání podobu „Okamura – nikdo – poslanci a zbývající členové SPD“, se běžní espéďáci moc neprosadí. Někde něco plácnout je tak jejich jediná šance, jak se dostat do médií. Přitom zrovna pan poslanec Volný, který se vytasil s kulturně-geopolitickou úvahou o Rusku a Erasmu, na sebe moc upozorňovat nepotřeboval – média už dříve zaujal tím, že je jako poslanec hnutí bojujícího proti „parazitům“ a „zneužívání sociálních dávek“ aktivně zapojený do obchodu s chudobou a provozuje v Ostravě dvě ubytovny. Volný by teď na svou obhajobu mohl říct, že věčný pohyb sociálně vyloučených rodin z jedné ubytovny do druhé aspoň nevytváří falešné představy o světě, jako to dělá program Erasmus, a lidé na ubytovnách jistě nejsou ve „zlaté kleci“, ze které má takový strach. Sociálně vyloučení jsou na rozdíl od studentíků „konfrontováni s realitou“, a to by Volný rád dopřál všem.

Předvolební Reznerovo roztomilé „zabrušování i s vybrušováním“, opilecké výhružky Jaroslava Staníka plynováním gayů, Židů a Romů a teď Volného novinka s erasmáky, spojená s úvahami o poválečném geopolitickém uspořádání Evropy určitě nejsou tím posledním, s čím se lidé, které Okamura přitáhl do Sněmovny, během svých funkčních období vytasí.

Úvahu o studentech mrhajících časem a penězi Volný obratně spojil s pochvalou Ruska, které má na rozdíl od EU opravdové zásluhy na dlouhotrvajícím míru v Evropě, a sice díky atomovkám, které prý Rusové nebudou váhat použít. Podle Volného úvahy se tak Německo už nikdy nespojí s Itálií k útoku na protivné, namyšlené Francouze – ne však kvůli vzájemným vazbám v rámci evropských struktur, ale protože by je z Ruska pěkně zchladily několika dobře mířenými jadernými hlavicemi. Všechny dohromady. A tak raději spolupracují…

Prosadit se vedle Okamury nicméně bude i nadále pro stážisty jeho ultrapravicového startupu náročné, ne-li nemožné. Volného tažení proti líným studentům totiž Okamura zastínil přenesením eugenických teorií do boje proti sociálním dávkám: ženy na dávkách prý rodí blbečky a může za to sociální stát. Hitlerovským výrokům se ovšem konkuruje špatně. Není potom divu, že se nešťastníci z SPD občas ve sněmovní hospodě ze zoufalství trochu napijí a za přítomnosti ministryně posílají Židy, gaye a Romy do plynu. Ostatně, jinak by si jich nikdo ani nevšimnul a ty čtyři roky v politice by jim leckdo ani neuvěřil.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále