Protesty Za slušné Slovensko pokračují

Lidé po celém Slovensku se i měsíc a půl od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky shromažďují a žádají spravedlnost.

Investigativní novinářka Zuzana Petková z týdeníku TREND vydala ve středu Zprávu o slovenské policii. Ta zahrnuje výpovědi šestnácti zkušených a většinou bývalých policistů o tom, proč se nedotahují do konce vyšetřování politicky citlivých kauz, a o tom, jakým způsobem se zkreslují statistiky kriminality a její objasněnosti. Novinářka konfrontovala i policejního prezidenta Tibora Gašpara, ale ten na otázky odmítl odpovědět. Druhý den, ve čtvrtek odpoledne, se tisíce studentů pod záštitou iniciativy Nie je nám to jedno shromažďují na Šafárikově náměstí.

Odhodlaný dav mladých lidí se ubírá k náměstí Slovenského národního povstání, kam ze všech možných směrů míří i další tisíce lidí. Koná se zde totiž v pořadí již šestý protest za vysoké účasti veřejnosti. Pořádá jej iniciativa Za slušné Slovensko. Ve vrchní části náměstí stojí kryté pódium, za ním je plotem ohraničená backstage pro řečníky, do vyhraněného prostoru ochranka vpouští novináře. Všude okolo plotu jsou na sobě namačkaní lidé. Odhady hovoří o třiceti až čtyřiceti tisících.

Účastníci v průběhu demonstrace projevovali hněv. Stupňující se bučení a hvizd naznačovaly, že lidé už mají všeho dost.

Dění na hlavním pódiu přenáší dvě velkoplošné obrazovky a reproduktory do zadní části náměstí. Když začne atmosféra připomínat promítání důležitého hokejového utkání národního týmu nebo alespoň koncert slavné kapely, všichni přítomní na prosbu organizátorů umlknou. Na náměstí, které bylo ještě před chvílí plné skandujících lidí s národními vlajkami, zavládne na minutu naprosté ticho. Přítomní uctívají památku zesnulých. Ján Kuciak a Martina Kušnírová byli zavražděni před půldruhým měsícem. Vyšetřování pokračuje zatím bezvýsledně.

Chobotnice je v bezpečí

Zavražděný novinář psal mezi jinými také o podnikateli Miroslavu Bödörovi, který je švagrem policejního prezidenta Gašpara. „Nezapomeňte, prosím, na náš první a základní požadavek, tím je důkladné a nezávislé vyšetřování vraždy za účasti mezinárodního týmu a vyšetření všech kauz, o kterých Ján psal,“ promlouvají k davu z pódia organizátoři Juraj Šeliga a Karolína Farská. Zdůrazňují, že konec šéfa policejního sboru žádá i prezident Andrej Kiska. Setrvání policejního prezidenta ve funkci v přítomných vyvolává agresi. „Hanba, do basy!“ křičí pokaždé, když jeho jméno zazní z pódia.

Sedmatřicetiletý programátor Martin Němeček na demonstraci přišel z obavy, že Slovensko směřuje k nové totalitě. „Nejhorší na tom je to, že přichází potichoučku a plíživě,“ říká. To už na pódium přichází herec Richard Stanke a další umělci. „Atmosféra strachu, nedůvěra ve spravedlnost pokračují a chobotnice je v bezpečí, kauzy zůstávají kauzami a nedotknutelní zůstávají nedotknutelnými,“ pronáší nekompromisně herec za potlesku přítomných, zatímco my se prodíráme davem plným protipolitických transparentů a placek #allforJan.

Předčasné volby, naděje i hrozba

Tlak veřejnosti přinesl obměnu na postech předsedy vlády a ministra vnitra. „Personální výměny pro mě žádnou opravdovou změnu nepředstavují, ve vládě jsou jiní lidé, jejich přístup ale zůstává stejný,“ svěřuje se nám Matúš Posuch, sedmnáctiletý student gymnázia. Většina lidí podle něj žádá předčasné volby, ani to však pro něj není jednoznačné řešení. Nedávný průzkum Focusu naznačil, že zatímco strana Smer-SD ztrácí na síle, v potencionálních předčasných volbách by některé křesla Smeru ve vládě mohla obsadit stálé sílící ĽSNS Mariána Kotleby.

Lidé v průběhu protestu opakovaně cinkali klíči a skandovali hesla za předčasné volby. Na několika místech také iniciativa Hnevám sa sbírala podpisy pod petici za referendum právě o předčasných volbách. Ty chce i padesátiletá Elena Kruková „Nic jiného to nevyřeší, ale nechci jen volby. Chci opravdové změny. Chci, aby odešli všichni lidé, kteří jsou zapleteni do kauz, a aby se všechny ty kauzy dostaly k soudu,“ říká.

Ke kauzám promlouvala i autorka středečního článku o policii, investigativní novinářka Petková, která před dvěma lety psala o kauze podvodů s DPH. V té měly být namočené politické špičky. „Policie mi do dnešního dne neodpověděla na otázku, jak naložila s podezřeními, která se týkala bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka,“ uvedla novinářka. Místo toho si jí i kolegyni předvolala NAKA (Národní kriminální agentura – pozn. red.). Ta vyšetřovala, jestli se obě nedopustily pomlouvání ministra. „Takhle to dopadlo téměř se všemi politickými kauzami, kterým jsme se jako investigativní novináři za posledních deset dvacet roků věnovali,“ dodala Petková.

Účastníci v průběhu demonstrace projevovali hněv. Stupňující se bučení a hvizd naznačovaly, že lidé už mají všeho dost. Shromáždění se ve stejnou dobu konala i v mnoha dalších slovenských městech. Jejich organizátoři zatím projevují odhodlání v boji za slušné Slovensko pokračovat. Hlavním problémem ale zůstává, že z jejich postojů není pořád zcela jasné, jak přesně by mělo vypadat?

Autoři jsou spolupracovníci redakce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále