S Andrejem na horské dráze

Koalice ANO a ČSSD by byla menší zlo než vládnutí s Okamurou. Šéf ANO ale zatím při vyjednávání o vládě neprokázal žádnou strategii - spíš zmatenost.

Byl to politicky napínavý týden. Nejdřív jsme čekali, jak dopadne úterní schůzka Andreje Babiše s Milošem Zemanem o dalším postupu při sestavování vlády. Ve vzduchu viselo několik variant. Ta nejradikálnější předpokládala, že mezi oběma politiky dojde k roztržce a Zeman nakonec pověří sestavením vlády někoho jiného než Babiše. Další možnost byla, že dojde k obnově vyjednávání ANO s ČSSD. Mezi činiteli sociální demokracie se totiž proslýchalo, že existuje tajná dohoda mezi vedením strany a prezidentem. Předpokládalo se, že Zeman po navolení spřátelených lidí do čela ČSSD na sjezdu v Hradci Králové Babišovi domluví, aby dal Hamáčkovi se Zimolou ještě jednu šanci jednat. Poslední možnost byla pokračování stávajícího – s tím, že Zeman podrží Babiše a vyjde mu vstříc ohledně vládnutí s podporou KSČM a SPD. Ač to chvíli vypadalo na poslední možnost, nakonec se ANO vrací zpět k vyjednávání s ČSSD. Babiš se ale při tom ukázal jako naprostý politický chaot, který nemá žádnou vizi ani strategii. Jak chce vést lepší Česko?

Návrat do bodu nula

Všichni si kladou klíčovou otázku: Vznikne stabilní vláda? Zatím je jisté pouze to, že Babiš bude muset udělat sociálním demokratům mnohem větší ústupky než dřív. Zatímco původně odmítal dát ČSSD ministerstvo vnitra, teď bude muset svůj postoj přehodnotit a zřejmě přihodit ještě něco navíc. A ve vzduchu momentálně visí i možnost vlády bez Babiše. Sjezd ČSSD v Hradci se totiž jednoznačně vyslovil proti dalšímu jednání s ANO, pokud by měl být premiérem trestně stíhaný člověk. „Kdyby on přestal trvat na tom, že za každou cenu musí být premiérem, prostor pro jednání by se otevřel mnohem víc,“ komentoval to senátor Jiří Dienstbier.

Pokaždé, když Babiš přijde s něčím novým, zemře koťátko. Předseda hnutí ANO se totiž zatím projevuje jako politický zmatenec bez jasné strategie a vize.

Je tu ale problém: hnutí ANO se naopak vyslovilo, že nikdo jiný než Babiš v čele vlády být nesmí. Je tedy otázka, co by musel Babiš a jeho lidé sociálním demokratům nabídnout, aby to bylo pro obě strany přijatelné a vláda vznikla. Lze očekávat, že ČSSD bude žádat změny ve vedení některých sněmovních výborů, kterým dnes předsedají zástupci SPD, a nejspíš i pevné záruky, že ANO nebude s Okamurou dál tajně spolupracovat za jejich zády. Jenže bude to pro vznik vlády stačit? O koaliční dohodě s ANO totiž budou hlasovat ještě členové ČSSD v referendu a vůči vládě s babišovci u sociálních demokratů žádné velké nadšení nepanuje. Nemůžeme proto vyloučit, že i druhé kolo jednání s ČSSD nakonec selže.

Babiš: kozel zahradníkem (premiérem)

Na druhé straně je jasné, že koalice ANO a ČSSD by byla menší zlo než vládnutí s Okamurou. A pro vznik vlády se sociálními demokraty mluví řada argumentů. Babiš se jednak bojí špatné pověsti v zahraničí, kterou by mu pošramotilo spojenectví s ultrapravicovou SPD. A také je vidět, že tento krok vyvolává odpor i v samotném hnutí ANO, které alianci s okamurovci odmítá. Dosavadní vývoj zároveň ukazuje,  že Babiš je schopný neustále měnit svoje postoje, chovat se nevyzpytatelně a udělat leccos. Nejdřív odmítal vůči ČSSD dělat ústupky a trval na vnitru i křesle premiéra. Jenže když krachla jednání se sociálními demokraty (které současně veřejně pomlouval), oznámil, že předsedou vlády být nemusí a počká si, co mu řekne Zeman. Po schůzce s prezidentem oznámil, že jediná varianta je spojenectví s KSČM a SPD. Ale na nátlak vlastní strany a vzhledem k hrozbě negativních reakcí ze zahraničí nakonec opět kývl na jednání s ČSSD.

Dnes se nám tak rýsují zhruba tři scénáře. První je vláda s ČSSD. Fakt je, že hnutí ANO stojí za Babišem jako premiérem, ale nelze vyloučit, že se všechno může zase změnit. Třeba by Babiš na nátlak přenechal funkci premiéra Richardu Brabcovi a řídil věci z pozadí podle polského modelu. (I když je otázka, k čemu by to bylo, když Brabec bude ve skutečnosti stejně jen Babišův stín.) Druhá možnost je, že jednání se sociálními demokraty opět selžou, a tím se vrátíme k původní variantě – jednobarevné vládě ANO s podporou KSČM a SPD. Ta by se nepochybně setkala s velkým odporem veřejnosti, ostatních politických stran, hnutí ANO, ale zřejmě i evropských politiků, které si Babiš kvůli pověsti v EU nechce znepřátelit. Výsledkem by mohla být politická krize, a kdyby se ji nepodařilo zažehnat, není vyloučené, že by přece jen došlo na předčasné volby.

Poslední možností je, že pokaždé, když Babiš přijde s něčím novým, zemře koťátko. Předseda hnutí ANO se totiž zatím projevuje jako politický zmatenec bez jasné strategie a vize. Je vidět, že jen reaguje na momentální situaci, těká od jednoho k druhému, nechává se ovlivnit tím, co mu kdo zrovna řekne a zoufale se ve vyjednávání o vládě plácá. I když je v mocensky dost pohodlné situaci a má na své straně stále řadu trumfů, neumí situaci využít ve svůj prospěch ani přijít s řešením politicky zablokované situace. Nemá promyšlené kroky a chybí mu jasná představa, co dál. O jeho schopnostech navíc vypovídá i to, že jako premiér v demisi jedná chaoticky, dává náhodně příkazy, zcela závisí na podřízených úřednících a nerozumí chodu úřadů. Jestli takhle vypadá řízení státu jako firmy, máme se na co těšit.

Autor je šéfredaktor Alarmu.

 

Čtěte dále