Irsko v referendu povolilo potraty

Irské ženy už nemusí kvůli interrupcím cestovat do zahraničí a o svém osudu i těle si můžou rozhodnout samy.

Irské voličky a voliči v referendu odhlasovali zrušení dodatku ústavy, který striktně zakazoval umělé přerušení těhotenství. Vláda tak může prosadit nový zákon o interrupcích. Ty by podle něj měly být povoleny do dvanáctého týdne stáří plodu. Pro zrušení se vyslovilo 1 429 981 hlasujících, proti bylo 723 632. K volebním urnám dorazilo více než dva miliony Irek a Irů. Tzv. osmý dodatek byl tedy zrušen poměrem 67,3 ku 32,7 procenta.

V silně katolickém Irsku se jednalo již o třetí pokus o zmírnění přísné protipotratové legislativy. Do nynějška však vždy v hlasování převažoval postoj proti změně zákona. „Je neuvěřitelné pozorovat, jak se v jedné z historicky nejkonzervativnějších zemí pozitivně staví za ženská práva tak velká část lidí,“ uvedla k výsledkům referenda mladá Siobhan, pro kterou šlo o první volební zkušenost. „Dnes jsem hrdá na to, že jsem Irka,“ dodala.

Pro zrušení se vyslovilo 1 429 981 hlasujících, proti bylo 723 632. Tzv. osmý dodatek byl tedy zrušen poměrem 67,3 ku 32,7 procenta.

Podle očekávání slavila změna ústavy úspěch především ve větších městech. K římskokatolické církvi se hlásí 78 procent Irů. V posledních letech však silná pozice katolictví přestává brzdit liberalizaci země. Například v referendu před třemi lety prošlo uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry s 62 procenty hlasů pro manželství.

Průlom přichází pětatřicet let poté, co se Irové v referendu rozhodli zanést zákaz potratů přímo do ústavy. Její dodatek, který se v aktuálním plebiscitu podařilo zrušit, kladl na roveň ochranu života nenarozeného plodu a ochranu života matky.

Irky proto kvůli potratům cestovaly do jiných států, nejčastěji do Velké Británie. Podle odhadů podstupovalo interrupce v zahraničí ročně na tři tisíce irských žen. Další dva tisíce žen si ročně objednávalo potratové pilulky ze zahraničí. Za nelegální podstoupení potratu jim však hrozilo až čtrnáctileté vězení. Počet žen, které podstupují potraty, v Irsku stejně jako v celé Evropě dlouhodobě klesá. Za posledních deset let se snížil na polovinu.

„Na úterním zasedání vlády požádám své kolegy o povolení k tomu, abych začal pracovat na nové legislativě,“ prohlásil ministr zdravotnictví Simon Harris. Nový zákon by tak mohl být připraven na podzim letošního roku.

Autorka je spoluzakladatelka spolku Konsent.

 

Čtěte dále