Sherwood pro všechny

Přinášíme fotoreportáž z protestní akce proti vyhánění lidí bez domova z Vrchlického sadů u hlavního nádraží v Praze.

Ve čtvrtek 24. května proběhla ve Vrchlického sadech u hlavního nádraží v Praze demonstrace nazvaná Sherwood pro všechny. Akce měla formu veřejné debaty a zúčastnili se jí nejen aktivisté, ale i lidé bez domova, kteří v parku přezdívaném Sherwood tráví hodně času, a také radní Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD). Aktivisté se ohrazovali proti politice radnice. Ta je podle nich zbytečně represivní vůči lidem na ulici, kteří nemají kam jít, a proto se sdružují v parku. Několik lidí bez domova popsalo špatné zkušenosti s chování strážníků i nově zavedených bezpečnostně-informačních hlídek. Kritika směřovala i ke slovníku, který radnice používá – v oficiálních prohlášeních v souvislosti se zavedením hlídek užívala výrazy jako „jarní úklid“. Aktivisté z různých spolků zdůrazňovali absenci denních center, v nichž by mohli lidé, kteří se ocitnou na ulici, trávit dny.

Radní Hodek se zúčastnil debaty se svými odpůrci, i když sám přiznal, že jejich názor těžko změní. Účastníky protestu ujišťoval, že slovy o jarním úklidu měl skutečně na mysli jen uklizení odpadků na veřejných prostranstvích, nikoli lidí. Svoji politiku obhajoval názorem „většinové společnosti“ a zdůraznil, že zachová služby blízkého centra Naděje pro lidi bez domova. Vyjmenoval, které služby Naděje lidem poskytuje, ale účastníci protestu s ním nesouhlasili. Například lékař není přítomný vždy, když by podle nich měl. Úkol hlídek, které zavedlo vedení Prahy 1, označil za čistě informační a jejich chování za bezproblémové. I někteří lidé z ulice jeho slova potvrzovali a hlídky si pochvalovali, jiní ale uváděli příklady dost nevybíravého chování.

Kritika aktivistů se zaměřila i na vyhlášku o zákazu pití alkoholu, která se ale nevztahuje na zahrádky restaurací. Kdo má peníze, může tedy v parku pít (na zahrádce), kdo nemá, žádný alkohol si na lavičce dát nemůže. „Pivo v parku jsem si dal i za Husáka,“ řekl jeden muž radnímu Hodkovi. Ten zdůrazňoval, že je tato represe nutná kvůli „určitému typu“ lidí.

Lidé bez domova tak mají potíže jak venku, tak uvnitř budovy hlavního nádraží. Na násilí ze strany ochranky opakovaně upozorňovali sociální pracovníci z iniciativy KRISA. Problém je podle nich už v samotném designu nádražní budovy, v níž chybějí lavičky, na kterých by bylo možné ležet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále