Dánský aktivista popsal násilí české policie na Klimakempu

Dánský aktivista, kterému policisté zlomili dvě žebra, se obrátil na dánskou ambasádu, aby přinutila české orgány jednat.

Policie při zásahu na Klimakempu zranila aktivistu z Dánska. Ten si opakovaně stěžoval, že nemůže dýchat. Zasahující policisté mu přesto neposkytli pomoc. Podle lékařské zprávy měl poraněná dvě žebra. Nyní aktivista žádá dánskou ambasádu, aby vyvinula tlak na českou policii a ta případ řádně prošetřila. Jeho text adresovaný ambasádě má redakce Alarmu k dispozici. Část zásahu navíc natočil novinář Martin Marek pracující pro Českou televizi (pořad Nedej se). Videa od Marka a dalších účastníků ukazují brutální jednání policie.

Ve chvíli, kdy dánský aktivista nastupoval do dodávky, dostal další ránu do žeber, na stejné místo jako předtím. Začal křičet a dožadoval se doktora. Policie nereagovala.

„Nepředpokládám, že akceptujete skutečnost, že dánského občana vážně zmlátil policista. Proto doufám, že mi situaci pomůžete sledovat, abychom zajistili, že místní policie adekvátně zareaguje a bude konat v těchto dvou bodech,“ píše aktivista ve svém dopise ambasádě a požaduje, aby policie 1) zahájila interní řízení s policistou se služebním číslem 260942 pro použití neodůvodněného násilí a 2) vyšetřila, proč aktivistova kladná odpověď na otázku, zda je někdo zraněný, mohla být ignorována více než hodinu, kdy byl držen ve vazbě, přestože se on a jeho dva přátelé jasně vyjádřili o bolesti a dýchacích potížích.

Dán v dopise líčí, co se událo. Vstoupil do dolu společně s dalšími aktivisty, k nejnižšímu bodu dolu běžel sám a krátce nato byl zatčen, aniž by se jakkoli vzpěčoval. První policista, který k němu přišel, ho však nejen zatkl, ale také ho dvakrát praštil pěstí do krku a do zad, a to ve chvíli, kdy aktivista ležel na zemi s rukama za zády.

Klimatický aktivista se snažil podle svých slov od chvíle, kdy se rozhodl vydat policii, spolupracovat a zbytečně neprovokovat. Přesto ho podle dopisu policista se služebním číslem 260942 praštil několikrát do zad a po cestě mu ještě zasadil silnou ránu do žeber, která způsobila, že Dán začal těžce dýchat. Když o svých potížích s dechem řekl policistům a požádal o doktora, nereagovali a donutili ho dojít k dodávkám, kterými policie rozvážela zatčené klimaaktivisty na policejní služebny v okolí.

Ve chvíli, kdy dánský aktivista nastupoval do dodávky, dostal další ránu do žeber, na stejné místo jako předtím. Začal křičet a dožadoval se doktora. Policie opět nereagovala. „Policisté ho položili spoutaného na zem mezi sedačky. Jeden z policajtů si nad něj sednul a během cesty ho škrtil nohama. Požadavek na doktora celou dobu zcela ignorovali, přestože mají ze zákona povinnost zadrženým ošetření poskytnout, pokud jej požadují,“ popsal incident novinář Martin Marek, který část z něj natočil na kameru, kterou měl při zadržení u sebe.

Dodávka odvezla zatčené aktivisty z dolu k autobusům, které je měly dále rozvážet do cel a na služebny. Zde byli identifikování a registrováni. Jeden z policistů se ještě v dodávce opakovaně ptal, jestli je někdo zraněný. Přestože Dán odpověděl kladně, nic se nedělo, pouze vedle něj sedící policista mírně uvolnil sevření jeho krku. Ostatní aktivisté se dožadovali, aby byl Dán ošetřen v sanitce poblíž jako první, ale policisté nereagovali. Nakonec zůstal v dodávce poslední a teprve potom se ho policista zeptal, jestli je skutečně zraněný a nechal jej vysvětlit, co a kde se mu stalo a co konkrétně ho bolí. Pak ho odvedl do sanitky, kde ho vyšetřil doktor. Stetoskopem a ohmatáním doktor zjistil, že je Dán v pořádku a konstatoval, že není potřeba, aby šel na rentgen. V deset večer dánského aktivistu policie propustila v Chomutově. Zde vyhledal lékařské ošetření. Doktor, který měl službu, ale zrovna operoval, a tak se Dán dostal k lékaři až druhý den v Mostě. Rentgen odhalil podle lékařské zprávy dvě zlomená žebra.

Jak se policie zachová, se zatím neví. Podle serveru HlídacíPes.org se k jednotlivým incidentům zatím nevyjadřuje, čeká až na výsledky jejich prošetření.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále