Studentka zastavila let, aby zabránila deportaci „do pekla“

Elin Ersson si v Göteborgu na protest odmítla sednout v letadle, které mělo přepravit žadatele o azyl do Afghánistánu.

Světová média oblétly záběry ze živého přenosu, který v pondělí vysílala Elin Ersson při protestu proti deportaci afghánského žadatele o azyl na palubě letadla. Odmítla poslechnout pokyny personálu a stála tak dlouho, dokud muž letadlo neopustil. Podle švédských médií si studentka univerzity v Göteborgu koupila letenku poté, co spolu s dalšími aktivisty zjistila, že má být 52letý Afghánec deportován. Video na její facebookové zdi má už přes dva miliony zhlédnutí a 31 tisíc sdílení.

„Nechci, aby člověk přišel o život jenom proto, že nechcete zmeškat let. Nesednu si, dokud letadlo neopustí,“ odpověděla Elin Ersson cestujícímu, který se ji snažil přesvědčit, aby protest ukončila. Někteří lidé v letadle jí projevovali sympatie, ale stevard se jí opakovaně snažil zabránit v natáčení. „Dělám, co můžu, abych zachránila lidský život. Dokud v letadle někdo stojí, pilot nemůže vzlétnout. Chci jen zastavit deportaci a pak se budu řídit pravidly. Je to naprosto legální, nespáchala jsem žádný zločin,“ vysvětlila aktivistka.

Elin Ersson se ubránila i před velmi rozčíleným Angličanem, který ji obvinil z toho, že otravuje další cestující, a telefon jí násilím vytrhl z ruky. Stevard jí ho vrátil a muže usadil na místo. „Není to moje vina, že ho deportují, já se to snažím zastavit. Snažím se změnit pravidla naší země, protože se mi nelíbí, že posílají lidi do pekla,“ dodala studentka.

Když po přibližně osmi minutách dramatického protestu žadatele o azyl vyvedli z letadla, cestující zareagovali potleskem. Muž odešel v doprovodu tří zaměstnanců ochranky letiště a Elin Ersson je následovala. Podle televize Deutsche Welle hrozí aktivistce až šest měsíců vězení za neuposlechnutí příkazů pilota.

Deník Guardian uvádí, že protest upozornil na odpor Švédů proti přísné azylové politice země. Vláda totiž hodlá pokračovat v deportacích žadatelů o azyl před zářijovými volbami. Jejich hlavním tématem je právě imigrace a podle předvolebních průzkumů má velkou šanci na úspěch krajně pravicová strana Švédští demokraté. V květnu měla strana, která hodlá vyvolat referendum o členství v EU a omezit migraci, dvacetiprocentní podporu.

Guardian také uvádí, že po bombovém útoku v Kábulu, při kterém zahynulo přes sto lidí, Švédsko deportace na chvíli pozastavilo. Švédská migrační komise však nadále trvá na tom, že Afghánistán je bezpečná země, do níž se odmítnutí žadatelé o azyl mohou bez obav vrátit. Muž, jehož deportaci zabránila Elin Ersson, má být podle švédských médií do Afghánistánu dopraven později.

 

Čtěte dále