USA zaplavuje tsunami socialistických kandidátek

Vítězství mladé socialistky Alexandrie Ocasio-Cortez v newyorských primárkách obletělo svět jako nikým nečekaná senzace. Její výhra však rozhodně nepřišla jako blesk z čistého nebe.

Minulé úterý v New Yorku v primárkách okrsku na pomezí Queensu a Bronxu překvapivě zvítězila osmadvacetiletá socialistka Alexandria Ocasio-Cortez nad Joem Crowleym. Crowleymu je dvakrát tolik, v kongresu sedí od konce devadesátých let a navíc byl považován za jednoho z možných nástupců lídryně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosi. Typického establishmentového demokrata tak sesadila lokální aktivistka. Ještě tři dny před volbami málokdo ve Spojených státech znal její jméno. Najednou o ní tweetoval prezident Donald Trump a na konci minulého týdne vtipkovala se Stephenem Colbertem v pořadu The Late Show na stanici CBS.

Ocasio-Cortez, která nad Crowleym zvítězila o patnáct procent, se ve svém okrsku věnovala komunitní politice už několik let. V roce 2016 pak pracovala jako dobrovolník pro kampaň Bernieho Sanderse a její místní vazby ji v primárkách rychle vyšvihly do popředí.  Průměrný příspěvek na její kampaň činil osmnáct dolarů. „Tyhle primárky jsou peníze versus lidé. My máme lidi, oni mají peníze,“ říkala Ocasio-Cortez v jednom ze svých videí a voliči jí v úterý dali za pravdu. Od kongresu ji teď dělí jen krůček. Vzhledem ke složení voličstva ve 14. newyorském okrsku je šance, že by ji v listopadu porazil její republikánský protivník, téměř nulová.

Demokratičtí socialisté sklízejí úspěchy od minulých prezidentských voleb, ve kterých podpořili kandidaturu Bernieho Sanderse. Od Trumpova vítězství se členská základna DSA rozrostla osminásobně.

„Nenapadá mě jediný problém, který má rasové kořeny, aniž by měl ekonomické důsledky. Stejně tak mě nenapadá jediný ekonomický problém, který by neměl rasové dopady. Představa, že musíme tyto problémy oddělit a vybrat si jen jeden, je podvod,“ řekla Ocasio-Cortez pro časopis The Nation. Její volební program představuje klasické cíle současné americké progresivní levice: bezplatné zdravotnictví a školství, reforma financování politických kampaní, stoprocentní přechod k obnovitelným zdrojům, ukončení války proti drogám, demilitarizace policie, definice bydlení jako lidského práva nebo zrušení imigračního orgánu ICE.

Vote for the homo, not the Cuomo

Demokratický guvernér státu New York Andrew Cuomo, který v listopadu usiluje o znovuzvolení, hodnotil úspěch rodačky z Bronxu pozitivně. „Aktivní Demokratická strana se nám v listopadu bude hodit,“ shrnul. Dost možná se ale snažil zamaskovat obavy, které má ze Cynthie Nixon. Její kandidatura má hned několik styčných bodů právě s vítězstvím Ocasio-Cortez nad Joem Crowleym. „Gratulujeme Ocasio-Cortez! Guvernére Cuomo, teď si jdeme pro tebe,“ oslavovali na Twitteru někteří newyorští progresivci. „Takhle to vypadá, když skutečně dáte lidem na výběr. Dostaví se a odmítnout status quo,“ shrnula úterní vítězství Ocasio-Cortez sama Nixon.

Cynthia Nixon ohlásila svoji kandidaturu v polovině letošního března. Herečka známá především ze seriálu Sex ve městě se pro někoho možná trochu překvapivě snaží Cuoma ohrozit z levicových pozic. Podobně jako Osacio-Cortez zdůrazňuje Nixon bezplatné zdravotnictví, reformu financování politických kampaní nebo nedostatek financí ve školství. Především pak útočí na Cuomovu pověst zkorumpovaného, establishmentového politika. „Andrew Cuomo poskytl těm nejbohatším obrovské daňové úlevy, zatímco zaškrtil základní služby našeho města a státu a nechal zchátrat naši infrastrukturu,“ píše Nixon na svém webu. Její podporovatelé předpokládají, že i kdyby se Nixon nepodařilo Cuoma porazit, dotlačí ho během kampaně k levicovějším pozicím.

Poté co jedna z Cuomových politických spojenkyň označila otevřeně bisexuální Cynthii Nixon za „nekvalifikovanou lesbu“, Nixon hrdě zareagovala ohlášením nového volebního sloganu „Vote for the homo, not the Cuomo!“. Jedná se o narážku na slogan, který na konci sedmdesátých let použil Cuomův otec Mario ve své kampani na starostu New Yorku proti Edu Kochovi, o kterém se šuškalo, že je homosexuál. Odrazila tak nepromyšlený útok a akcentovala původ Andrewa Cuoma jako dynastického politika, svázaného se špinavými triky, jež se táhnou několik dekád do minulosti. Od začátku kampaně si Nixon v průzkumech udržuje 30–40 procent oproti Cuomovým 50–60 procentům. Nutno podotknout, že podobná čísla měla pouhé tři týdny před volbami i Ocasio-Cortez. Podle průzkumů se navíc Cynthii Nixon paradoxně daří více v historicky konzervativnějších severozápadních okrscích státu, mimo samotné NYC.

Třeba se Cynthii Nixon bude dařit lépe než její politické spojenkyni, profesorce práva a aktivistce Zephyr Teachout, která proti Cuomovi kandidovala v předchozích volbách. V roce 2014 se jí podařilo přesvědčit jen třetinu voličů, zatímco Andrewa Cuoma volilo 63 procent. Prohra ji neodradila a letos na podzim se ve volbách uchází o post newyorské generální prokurátorky. Teachout spadá do stejného myšlenkového proudu jako Ocasio-Cortez. Pokud by byla zvolena generální prokurátorkou, slíbila tvrdě zakročit pomocí protikorupčních zákonů proti prezidentu Trumpovi, který je ve střetu zájmů mezi jeho politickou funkcí a soukromým podnikáním.

Budou demokratičtí socialisté Tea Party levice?

„Socialistická“ vlna se netýká jen státu New York. Úspěchy v nedávných primárkách slavily například také tři kandidátky v sousední Pensylvánii. Vítězství Sary Innamorato, Summer Lee a Elizabeth Fiedler neprovázela taková salva publicity primárně proto, že kandidovaly do místního kongresu a neporazily tak vysoko postavené demokratické kongresmany jako Ocasio-Cortez. Stejně jako v jejím případě ale za velkou částí jejich úspěchu leží organizace Democratic Socialists of America (Američtí demokratičtí socialisté – DSA). Demokratičtí socialisté sklízejí úspěchy od minulých prezidentských voleb, ve kterých podpořili kandidaturu Bernieho Sanderse. Od Trumpova vítězství se členská základna DSA rozrostla z pěti na přibližně čtyřicet tisíc. Jen během dne po vítězství Ocasio-Cortez v newyorských primárkách přišlo DSA více než tisíc nových přihlášek.

„Je tu celá řada kandidátů, jako je Ocasio-Cortez, a demokraté by je měli přivítat s otevřenou náručí. Potřebuje jejich mládí, nadšení a ochotu přebudovat stranu v sousedskou organizaci. A přicházejí, ať se to vedení strany líbí, nebo ne,“ píše Michelle Goldberg ve svém komentáři pro New York Times. Vedení demokratů ale před touto možností zatím zavírá oči. „Demokratický socialismus je možná na vzestupu v tomto okrsku,“ smetla ze stolu představu nastupující mladé socialistické vlny Nancy Pelosi, „o ničem jiném to nevypovídá.“

„V této zemi právě teď vzniká nové hnutí. Já to hnutí cítím, ale ono se formuje zespoda. To hnutí vznikne u samotných voličů. Je zde celá řada kampaní s velmi podobnou dynamikou, jako měla ta moje. Nejde jen o jeden okrsek,“ kontrovala pro Washington Post Ocasio-Cortez.

Mitch McConnell, leader senátních republikánů, si narozdíl od Nancy Pelosi mne ruce radostí. „Myslím, že to pro demokraty na spoustě míst bude představovat velký problém ve všeobecných volbách. V očích spousty Američanů, kteří nechtějí, abychom se proměnili v socialistickou zemi evropského střihu, je to může stáhnout ke dnu,“ komentoval newyorské primárky McConnell. Nástup DSA by přitom McConnellovi mohl připomínat posun v jeho vlastní straně, kterého podobnými prostředky dosáhla za posledních deset let takzvaná Tea Party. Nasazováním nezávislých i stranických protikandidátů v primárkách klíčových okrscích dotlačila tato frakce republikány k radikálně pravicovějším pozicím. Vítězství Tea Party nepřišla hned, ale postupná polarizace americké politiky je jednoznačný trend uplynulé dekády a půl. Ať už konkrétní kandidáti dopadnou v podzimních volbách jakkoli, čeká McConnella, Pelosi i Cuoma možná temnější období, než si zatím přiznávají.

Autor je redaktor Radia Wave.

 

Čtěte dále