Toto je zbytečný obal: nálepkou proti jednorázovým plastům

Brněnský supermarket zaplavily nálepky upozorňující na přemíru zbytečných plastových obalů.

Několik dobrovolníků bojujících proti zbytečným jednorázovým plastům vyrazilo tento týden do jednoho z brněnských supermarketů. Nálepkami s nápisy „Toto je zbytečný obal“, „Toto obal nepotřebuje“ nebo „Přines obal z domu“ označovali různé potraviny. Chtěli upozornit na to, že se celá řada produktů stále ještě balí do problematických jednorázových obalů, které v dnešní době výrazně zatěžují životní prostředí. Celá planeta je totiž doslova zamořena plasty, nejvíce tím trpí oceány a zvířata, která v nich žijí. Ta se do plastů zamotávají nebo je velmi často pozřou a zničí si tím trávicí soustavu. Lidé přitom tyto plastové výrobky používají pouze pár vteřin – planetu ale ničí nezvratným způsobem.

Aktivisté a aktivistky označili například salátové okurky zabalené v plastové folii, velká balení nápojů, balené chleby nebo vánočky. Mimoto lepili nálepky na volně prodejné ovoce a zeleninu a vyzývali k tomu, aby si lidé nosili do supermarketů vlastní obaly a nepoužívali tak mikrotenové sáčky. Akce odkazovala na kampaň Plast je past organizace Greenpeace, která vyzývá spotřebitele i řetězce k zamyšlení nad důsledky používání jednorázových plastů. Jejich kampaň primárně míří na politiky, firmy a supermarkety a jejím cílem je dosáhnout systémové změny tak, aby se podařilo snížit dopady používání jednorázových plastů na životní prostředí.

Poslední akce navázaná na tuto výzvu Greenpeace se konala v Praze. Dobrovolníci a dobrovolnice udělali nákup, ale plastové obaly nechali uvnitř supermarketu. Podle mluvčího Greenpeace Lukáše Hrábka je důležité, že řetězce jsou si problémů vědomy a samy se chápou iniciativ vedoucích ke změně. „Z odpovědí supermarketů vyplývá, že jejich provozovatelé si dobře uvědomují problémy spojené se zpracováním plastového odpadu a jeho uvolňováním do životního prostředí. Některé přicházejí s konkrétními kroky, některé teprve zjišťují, jaké jsou možnosti,“ říká Hrábek.

 

 

Čtěte dále