Alarm 2.0: klid před bouří [editorial]

Měníme tvář k lepšímu a chceme přinášet naději na změnu pro všechny, kterým není jedno, co se děje s dnešním světem.

Pět let po založení internetového deníku Alarm jsme se rozhodli změnit tvář. Motivuje nás k tomu snaha neustrnout na místě a nespokojit se s málem. Už pět let přinášíme každý den texty, které se vztahují k aktuálním událostem a palčivým problémům v politice, společnosti a kultuře. A stejně jako vy chceme, aby Alarm dál znamenal kvalitní čtení, větší přehlednost, profesionalitu a koneckonců i lepší vizuální zážitek.

Naším cílem je vytvořit a udržet svobodný prostor na české mediální scéně, kterou si pro sebe stále víc zabírají média vlastněná oligarchy a sílící konspirační či konzervativní weby. Ale nejen to. Alarm vytváří a sdružuje kolem sebe společenství lidí, kterým není jedno, co se děje s naším světem, politikou, ekonomikou, globálním klimatem nebo mezilidskými vztahy. A tito lidé zároveň přemýšlejí, jak uspořádat společnost tak, aby se v ní žilo lépe nám všem. Naše nová tvář má být velkým poděkováním za jejich práci a péči, má to být prostor a zároveň i výzva pro ně: nepřestávejte, bude vás potřeba.

Od začátku své existence Alarm upozorňuje na tři hlavní problémy, které se týkají, nebo budou dříve či později týkat každého z nás. Jde o růst globálních ekonomických nerovností a jejich dopad, který dosahuje obrovských rozměrů, a projevuje se třeba rostoucím vlivem oligarchů v politice, rozbíjením společnosti a oprávněném pocitu nespravedlnosti u chudší části populace. Zadruhé jde o nebezpečný nárůst rasismu a xenofobie, které vynášejí k veslu pravicové populisty, zaplavují veřejný prostor nesmysly namísto naléhavých problémů a otevírají prostor pro nebezpečné fašistické tendence do budoucna. V neposlední řadě je to změna klimatu a hrozba globální ekologické katastrofy, jejíž první příznaky pociťují lidé na mnoha místech světa, Českou republiku nevyjímaje. A i když dnes naše země zažívá relativní ekonomickou prosperitu, zmíněné problémy nikam nezmizely. V jistém smyslu možná zažíváme pověstný klid před bouří.

Náš deník problémy pouze nepopisuje; naopak se snažíme aktivně přispívat k jejich řešení. Byl to ostatně projekt Hrdinové kapitalistické práce, který doslova vtáhl mainstreamová média do debaty o chudobě, pracovních podmínkách a lidech s nízkými mzdami. Dostalo se mu řady novinářských ocenění a vyvolal mimořádný zájem doma i v zahraničí. Pro nás je nejdůležitější to, že upozornil na lidi v nízkopříjmových zaměstnáních, kteří doposud zůstávali přehlíženi naší společností, ačkoli se bez nich a jejich práce nikdo z nás neobejde. Je ostudné, že chudší část populace skoro celých dlouhých třicet let po roce 1989, který měl přinést změnu k lepšímu pro všechny, neměla dostatečný hlas a téměř nikdo nebojoval za její práva.

Při pohledu na rozměry české chudoby nejde mluvit o úspěchu. Ale právě proto chceme přinášet naději na změnu, a to nejen obětem neřešených sociálních a ekonomických nerovností, ale třeba i ženám, které v naší společnosti stále zažívají mnoho podob znevažování, gayům a lesbám nebo dalším menšinám, které s námi sdílí náš veřejný prostor. Máme silný společný jmenovatel: právo na důstojný život.

Zastávat se slabších v době, kdy vůči nim celospolečensky roste agrese, není populární. A tím spíš jsme hrdí na to, že se o těchto tématech nebojíme psát. I díky tomu jsme se za pět let naší práce nestali uzavřeným klubem známých, ale komunitou otevřenou každému, kdo sdílí naši představu, že lepší budoucnost má být možná. Jestli je něco skutečnou vizitkou Alarmu, jsou to právě tyto texty, které by v českém mediálním prostředí zkrátka jinde nevyšly.

V následujících týdnech a měsících proto chceme být ještě důslednější. Ve snaze co nejlépe pochopit svět kolem nás se budeme snažit přinášet ještě více reportáží o lidech u nás i v zahraničí. To je smyslem naší nové spolupráce s projektem Voxpot. Pravidelně budeme přinášet audiovizuální zahraniční reportáže na profesionální úrovni, které se zaměří na v českých médiích méně pokryté události a trendy. Budeme také pokračovat v tématech souvisejících s chudobou a čtenářům nabídneme například komplexní reportáže o lidech postižených exekucemi. Kromě toho budeme dál přinášet analýzy aktuálních problémů, komentáře, rozhovory se zajímavými osobnostmi a hodláme postupně rozvinout i kulturní rubriku, obohacenou například o větší množství filmových recenzí a dalších souvisejících témat.

Alarm si za dobu své existence našel svoji čtenářskou obec. Náš web má měsíční čtenost kolem 300 000 a denně jeho stránky sleduje několik tisíc lidí. Rozšířili jsme počet fanoušků na Facebooku na více jak 21 000. Naši redaktoři a redaktorky pravidelně chodí komentovat aktuální dění a společenské fenomény do veřejnoprávních médií, DVTV a dalších novin. Rozvinuli jsme také spolupráci se zahraničím – zejména s partnerským projektem European Alternatives a polskou progresivní platformou Krytyka Politiczna. Texty od nás vycházejí nebo se překládají v prestižních zahraničních médiích, jako jsou Open Democracy, Huffington Post, Political Critique, The Conversation nebo britský Guardian.

Tohle všechno by ale nebylo možné bez vás, našich čtenářů a čtenářek. Jste to právě vy, pro koho svoji práci děláme a kdo nám umožňuje rozvíjet se a neustále se zlepšovat. Záleží nám na společnosti, lidech kolem nás a hlavně na tom, abychom mohli s vaší pomocí dál pokračovat. Bez vás bychom tu nebyli. Proto věříme že se vám nový web Alarmu bude líbit, budete nás dál číst, pomáhat nám v naší práci tématy i kritikou a společně zkusíme měnit svět k lepšímu. Děkujeme vám za vaši podporu. Je to totiž potřeba víc než kdy jindy.

Autor je šéfredaktor Alarmu.

 

Čtěte dále